Не виправдовуйтеся, не пояснюйте та не сперечайтеся: як спілкуватися з конфліктними членами родини

Сімейне життя
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У взаємодії зі "складними" родичами складно встановлювати особисті межі та втримувати їх, оскільки вас об'єднують сімейні зв'язки. Іноді навіть із найближчими членами родини спілкуватися може бути непросто. Ви можете опинитися в ситуаціях, коли вас втягують у конфлікти та намагаються підштовхнути вас втратити самоконтроль. Як правильно себе поводити у таких випадках? Розповідаємо на HOCHU.ua!

Якщо конфлікти трапляються у спілкуванні зі знайомими, колегами чи сусідами, ви можете ігнорувати ситуацію, не звертаючи увагу. Але коли мова йде про родичів, все стає складніше. Що робити, коли ви зіткнулися із труднощами у спілкуванні з родичами, але повинні взаємодіяти з ними? На порталі childdevelop.com.ua поділилися порадами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1. Не виправдовуйтеся

Коли вас безпідставно звинувачують, не потрібно виправдовуватися та пояснювати свої рішення. Ви — доросла людина. Кожен раз, коли ваші родичі ставлять під сумнів правильність вашого вибору, наголошуйте на тому, що ви знаєте, що робите.

2. Не сперечайтеся

Якщо родичі розпочинають сперечатися з вами, уникайте конфлікту. Постарайтеся залишатися спокійними та стійкими. Запам'ятайте, що сімейні суперечки зазвичай не приносять користі. Просто скажіть співрозмовнику, що ви не хочете сперечатися, а потім поясніть свою точку зору.

Не виправдовуйтеся, не пояснюйте та не сперечайтеся: як спілкуватися з конфліктними членами родини - фото №1

3. Не намагайтеся відстояти свою позицію

У звичайному спілкуванні нормально відстоювати свою точку зору і пояснювати правильність своїх рішень. Але коли родичі причепляються до вас, від цього може стати навіть гірше. Кожен раз, коли намагаєтеся раціонально пояснити свої рішення або дії, ваші родичі отримують можливість знову вас скритикувати. Тому в таких випадках не захищайтеся.

4. Не пояснюйте свої рішення

Якщо ви починаєте пояснювати свої рішення, то можете відчувати себе присоромленими. Тому не пояснюйте свої рішення, але переведіть розмову на іншу тему. Це найкращий спосіб не погіршувати напружену атмосферу в сім'ї.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

5. Не намагайтеся виправити родича

Прийміть свого родича таким, як він є (ця порада стосується не тільки родичів, але й всіх складних людей, з якими ви спілкуєтеся). Іноді є спокуса "виправити" людину. Пам'ятайте, що ви не можете змінити іншу людину. Це має бути її власне рішення.

6. Дайте співрозмовнику висловити свою думку

Вислухайте свого співрозмовника. Дайте йому змогу висловити свою думку щодо ситуації, з якою виникли суперечки. Що саме його турбує та які очікування він має від інших у цій ситуації? Головне — намагайтеся залишатися нейтральними. Просто слухайте, не перебиваючи. Так ваш співрозмовник заспокоїться.

Не виправдовуйтеся, не пояснюйте та не сперечайтеся: як спілкуватися з конфліктними членами родини - фото №2

7. Уникайте певних тем

Це не означає, що ви маєте ухилятися від розмов на важливі теми, якщо не бажаєте цього. Але коли ви знаєте, що деякі теми викликають у вас стрес або агресію в іншої людини, то за змоги краще уникайте розмов про ці теми. Відкладіть їх обговорення до того часу, коли ви та ваш співрозмовник будете готові для конструктивного діалогу.

8. Ставте свій добробут на перше місце

Намагаючись виявляти повагу та увагу до інших людей, не потрібно ігнорувати свій добробут. Не дозволяйте взаєминам із родичами впливати на ваше особисте життя. Відстоюйте свої межі та не дозволяйте іншим впливати на вас без вашої згоди.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про те, як правильно відповідати на нетактовні питання родичів, коли будуть дітки. Ми зібрали ефективні поради, які допоможуть вам позбавитись неприємних тем та зберегти при цьому добрі стосунки.