Не всім для щастя потрібна людина: як бути щасливим без пари

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

щаслива жінка стрибає фото
Фото: unsplash.com

Наш світ влаштований так, що іноді здається, що без пари неможливо бути щасливим. Хочу! дізналося, як бути самодостатньою людиною без партнера

Протягом багатьох століть для виживання та процвітання необхідно було бути частиною пари. Два доходи означали кращі шанси на фінансовий успіх, а гендерна нерівність не дозволяла жінкам володіти власністю чи відкривати банківські рахунки без чоловіка. На щастя, часи суттєво змінилися, і тепер для повноцінного життя не обов'язково бути частиною дуету. Попри це, багато людей досі не розуміють, як можна бути щасливим на самоті.

Як жити щасливо без стосунків: думка психолога

Консультантка з психічного здоров'я Паула Флідермауз розповіла realsimple.com про те, що багато людей виростає з думкою, що з ними щось не так або ж що немає способу бути по-справжньому щасливими без романтичних стосунків. Це відбувається здебільшого через суспільний тиск, вплив засобів масової інформації та небажані коментарі друзів і членів сім'ї. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Все більше людей усвідомлюють, що можуть знайти щастя поза межами партнерства. Те, що ви перебуваєте чи не перебуваєте у стосунках, нічого не говорить про вашу цінність як особистості — попри те, що може думати ваша тітка,
— каже вона.

Причини, через які люди не хочуть вступати в стосунки

Флідермауз каже, що існує багато причин, через які люди вирішують не вступати у стосунки, чи то як реакція на негативний минулий досвід, чи то просто через особисті уподобання:

  • людина щойно розірвала довготривалі стосунки і хочете побути на самоті,

  • співзалежні, аб'юзивні або загалом нездорові стосунки в минулому,

  • людина просто насолоджується часом, проведеним на самоті, і не хоче ділити його з кимось іншим,

  • людина хоче зосередити свою енергію на роботі, кар'єрі та часі, проведеному з друзями.

Як бути щасливою людиною без стосунків: практичні поради

Дослідження Pew Research Center, проведене у 2021 році, показало, що майже половина самотніх людей сьогодні обирають залишатися без стосунків. Якщо ви належите до цього натовпу або розглядаєте можливість відмовитися від традиційних побачень, ми маємо кілька корисних порад про те, як розвивати своє найкраще "я" і бути щасливою людиною на самоті.

  • Інвестуйте у свої платонічні стосунки

Навіть якщо ви не хочете мати романтичного партнера, налагодження соціальних зв'язків і приналежність до спільноти є важливою частиною підтримки психічного здоров'я і довгого, повноцінного життя. Ось чому Флідермауз радить інвестувати час та зусилля у платонічні стосунки з друзями та родиною. Навіть з домашніми улюбленцями.

  • Щорічно переглядайте своє життя і складайте план дій

Не обов'язково мати партнера, щоб створити фінансову подушку, придбати будинок та поставити цілі. Щоб жити тим життям, якого хочете, дуже важливо планувати і підбивати підсумки. Оберіть час, коли ви будете перерахувати свої досягнення, засвоєні уроки, те, що ви зробили добре, а що не дуже, і те, що завадило досягненню раніше поставлених цілей. Займайтеся хобі

Бути частиною стосунків — це значна інвестиція часу, енергії та емоцій. Тож коли у вас немає партнера, який заповнює ваші дні та душевний простір, у вас залишається більше часу на власні потреби та інтереси. Однак, якщо ви не будете активно обирати заняття та хобі, які приносять вам радість, ви можете відчути самотність або пригніченість.

Флідермауз радить зайнятися чимось, що ви раніше любили робити, але давно не мали часу. Це може бути катання на роликах, в'язання гачком, кулінарія, тренування, малювання, письмо - будь-що. 

  • Займіться волонтерством

Можна по-справжньому відчути себе щасливим, змінюючи світ на краще. Знайдіть благодійні організації, які займаються справами, які вам близькі за цінностямиі пам'ятайте, що вам не обов'язково жертвувати тризначні суми, щоб змінити світ на краще. Волонтерство та фізична присутність теж дуже важливі.

  • Розставляйте пріоритети в турботі про себе

Коли ви будуєте життя тільки для себе, у вас не завжди буде хтось, хто підштовхне вас пити більше води, запропонує розщедритися на відпочинок на вихідних, нагадає про фізичні вправи або буде вашим напарником у спортзалі. Кожна людина має розставляти пріоритети в турботі про себе, але для тих, хто вирішив жити на самоті, життєво важливо встановити стандарт того, як ви хочете себе почувати і як до себе ставитися, каже Флідермауз. Для кожного це виглядає по-різному — сходити на вечерю, причепуритися, записатися на масаж. Але це невеликі, але справді потужні інвестиції, які збагачують ваш добробут.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як не дати фінансам зіпсувати стосунки з родичами. Наші поради в цьому допоможуть.