Справа не в тобі: психологи пояснили, як позбутися образи на матір

Сімейне життя
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

засмучена дитина фото
Фото: unsplash.com

Стосунки з дорослими в дитинстві, особливо якщо ці дорослі — мама чи тато, дуже впливають на подальше життя людини

Існує багато психологічних теорій, які по-різному описують та трактують стосунки батьків та дітей, але більшість з них сходяться в тому, що центральною фігурою у житті дитини, навіть коли вона виростає, є мати.

Як виникає образа на матір: практичні поради, які допоможуть жити далі

Такі схожі думки у різних теоріях легко пояснити тим, що від матері залежить не тільки фізичне існування дитини, а й багато іншого — самоідентифікація, уявлення про світ тощо.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Образа на мати: корінь проблеми

Психологиня Олена Котова розповіла tips.in.ua про те, що образ матері часто ідеалізують — це людина, яка завжди права, бажає своїй дитині тільки найкращого і, звичайно ж, знає, як треба жити.

Якщо хтось незадоволений поведінкою мами, ми часто відповідаємо: “Вона ж твоя мати”. Фразу “Він же твій син” або “Вона ж твоя дочка” можна почути дуже рідко,
— додала психологиня.

Але ідеальних людей не існує, а мати — теж людина. Вона може припускатися помилок, а деякі її вчинки можуть "наздоганяти" дитину навіть у дорослому віці. Тож не дивно, що деякі дорослі відчувають образу на матір.

Клінічна психологиня Дар'я Кузіна зазначила, що образа може виникати через те, що людина не змогла відновити справедливість — не почула вибачень чи визнання провини.

Залежно від віку та обставин образа на маму може виникати з різних приводів. Це нормально, особливо в дитинстві, оскільки є частиною процесу дорослішання та сепарації. Найважливіше те, як батьки обходяться з дитячими переживаннями. Саме це матиме значення надалі. Якщо мама відмахується від образ, вони стають сильнішими і глибше проникають в особистість дитини. Якщо вона звертає на них увагу, поважає й обговорює їх, дитина навчається прийняттю та турботі,
— пояснила вона.

Причини образ на матір

Експерти назвали кілька найбільш поширених причин появи образи на матір. Серед них:

  • Непослідовність вчинків. Сьогодні мама — найдобріша людина у світі, яка закриває очі на порушені правила, балує та пригощає солоденьким, а завтра — зовсім інша особистість, яка суворо карає за найдрібніші проступки та грає в мовчанку. Така поведінка позбавляє дитину стабільності, яка їй так необхідна, та вчить не довіряти людям. Це призводить до того, що в дорослому віці дитина не зможе почуватися впевнено.

  • Порушення обіцянок. Дитина вірить батькам, як нікому. І коли вони порушують обіцянки та угоди, які самі запропонували, це знищує довіру.

  • Відсутність материнської уваги. Ситуація, в якій мама постійно не поряд, або ж поряд, але зовсім не цікавиться життям дитини, призводить до того, що малюк (а потім і дорослий) не відчуває себе потрібним та важливим.

  • Нав'язані очікування. Почуття образи може свідомо чи підсвідомо сформуватися тоді, коли мати переносить власні амбіції та бажання на дитину та змушує її робити те, що їй зовсім не подобається.

  • Надмірний контроль. Виховання — це не слідкування за кожним кроком, а свобода, яка дає дитині можливість вчитися на власних помилках. Якщо ж мати постійно контролює дитину та не дає права на помилку, це заважає їй в майбутньому навчитися брати на себе відповідальність та стати самостійною.

Доросла людина, яка має образу на матір, може стикнутися з безліччю проблем у стосунках з друзями та партнерами, або ж взагалі повністю уникати близької взаємодії з людьми. Також внаслідок такої образи можуть з'явитися проблеми з самооцінкою тощо.

Образа на матір: як жити далі

Образа на матір може багато років заважати щасливому та вільному життю. Тому експерти радять виконати кілька кроків, які допоможуть пропрацювати стосунки з мамою.

  1. Визнайте те, що ви ображені. Це перший крок до зцілення, який не варто пропускати. На цьому етапі варто проаналізувати причини, через які ви ображаєтеся.

  2. Розкажіть про свої почуття. Змінити минуле неможливо, але відверта розмова може зменшити руйнівні наслідки подій з дитинства. Поговоріть з мамою про те, що відчуваєте і, можливо, отримаєте пояснення тих вчинків та щире каяття. Але будьте готові і до того, що мати не визнає своїх помилок.

  3. Встановіть особисті кордони. Тепер ви — доросла людина, яка може себе захистити та встановити здорові межі, які мамі не можна переступати. Пам'ятайте про це.

  4. Пробачте (або ні). На цьому етапі варто зробити один з кроків — пробачити, відпустити або ж переосмислити образу. Головне тут — обрати дію, яка допоможе відпустити біль.

  5. Живіть далі. Як ми вже казали, ви — доросла людина, яка може за себе постояти та заслуговує на щасливе життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми називали 10 ознак, які вказують на те, що ви маєте справу з отруйною свекрухою.