Мама говорила, або Економія коштів з досвіду старшого покоління

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Напевно про дорослішання людини свідчить момент, коли вона починає задумуватися над питанням економії коштів. Придбати товари по акції або відмовитися від чергової покупки десятої по рахунку кофтинки чи навчитися відкладати гроші у скарбничку , такі думки виникають все частіше.

Почати планувати свої витрати і вчитися заощаджувати можна у будь-якому віці. Навчитися заощаджувати може допомогти досвід старших людей, розповідає ukr.media. Наші бабусі добре знають, що копійка - гривню береже і вміють з обмеженим бюджетом відмінно вести господарство і навіть, допомагати своїм дітям.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Поради для економії

1. А можна дешевше?

Ми не звикли торгуватися і платимо ту ціну, яка вказана. Звичайно, такий варіант не застосуєте у магазині, але якщо ви купуєте на ринку чи на сайті оголошень то можна за допомогою пропозиції значно здешевити обраний товар. Вміти торгуватися для старшого покоління було справжнім мистецтвом, тому такий цінний досвід варто прийняти на озброєння. До речі, попрохати про знижку можливо і при купівлі меблів, авто чи нерухомості, адже часто знижки закладаються у вартість товару.

2. Підтримуйте місцевих виробників

Товар привізний, зазвичай коштує дорожче внаслідок транспортування і зберігання продукції. До того ж зауважте, що місцевий продукт буде свіжішим і дешевшим, а якість відмінностей не матиме.

3. Порівняння цін

Зараз багато людей мають встановлені у телефоні сайти магазинів, де найчастіше купують товари. Постійно приходять сповіщення про знижки і асортимент, а вам лишається тільки порівняти і вибрати де вигідніше на цю мить придбати продукт.

4. Список покупок

Завжди перед походом до магазину складайте список необхідних речей. Якщо за покупками іде чоловік чи дитина, то варто вказати приблизну ціну на той чи інший продукт, щоб вам не купили товари з лімітованої серії.

5. Робота на попередження

Попередити проблему легше і дешевше, ніж її усунути. Лікуйте зуби вчасно, тому що потім це коштуватиме значно дорожче. Правильно харчуйтеся і слідкуйте за поставою. Здійснюйте профілактику автомобіля, щоб не допускати поломок.

6. Скарбничка

Почніть заощаджувати гроші. Можливо спочатку сума, яку ви відкладатимете буде незначною, а потім ввійдете у смак, коли назбираєте на щось значне.

7. Беріть їжу з дому

Ви точно знатимете, що їжа приготована вами з якісних і свіжих продуктів. Та це і значно дешевше ніж обід у кафе чи їдальні.

8. Обмін послугами

Напевно серед ваших родичів чи знайомих знайдуться люди які будуть вам корисні, а ви їм. Сусід, який може полагодити щось у будинку, а ви, наприклад посидіти з його дітьми.

9. Прибирати домашніми засобами

В інтернеті існує багато підказок, як оцет, сода чи лимонна кислота можуть значно полегшити прибирання. Та й це набагато дешевше і корисніше, ніж купувати дорогі хімічні засоби.

10.  Економити витрачаючи

Зараз багато магазинів при сплаті картою пропонують повернення частини коштів. Іноді кешбек може становити до 10% суми. А це значна економія ваших коштів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви вмієте шити чи вишивати, то нести кожну дірку у ремонт буде не потрібно, та й речі, зроблені своїми руками, можуть стати чудовим подарунком на свято чи день народження. Зверніть також увагу на звички, які заважають економити кошти і намагайтеся їх позбутися.