Тепер ви міняєтеся місцями: 10 правил спілкування з батьками для дорослих дітей

Сімейне життя
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

правила спілкування з батьками
Фото: unsplash.com

Батьки завжди залишаються батьками, навіть коли їх діти вже зовсім дорослі. А ось правила спілкування з ними змінюються

Часто ми, вже дорослі діти, думаємо, що приділяємо надто мало уваги батькам. Але здається, що нічого не можемо з цим вдіяти, адже вільного часу так мало. 

Як спілкуватися зі старенькими батьками: правила, які врятують стосунки

Побудувати стосунки з батьками, коли ви — доросла людина, можна. Для цього слід запам'ятати 10 правил, пише видання credo.pro . Отже, давайте про них дізнаємося більше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не чекайте задоволення від спілкування

Взагалі, це правило працює завжди — чим менше ми чекатимемо, що якась взаємодія принесе нам задоволення, тим більше у нас шансів це задоволення отримати. Тим більш, можна отримувати задоволення від самих себе — від того, що ви приділили час батькам, разом зробили важливу справу тощо.

Керуйте

В дитинстві нами керували батьки — давали поради (а іноді і команди), допомагали. Але тепер ми помінялися місцями. Тепер ми — сильні та маємо керувати ситуацією.

Не намагайтеся їх змінити

Батьків (та й всіх людей загалом) слід приймати такими, якими вони є і не намагатися їх змінити. Краще просто змінити своє ставлення. Варто розуміти, що якщо баш батько палив до 75 років, він наврядчи відмовиться від поганої звички у 76 без власного бажання. Якщо мама не засинала без серіалу все життя, то і у 60 вона не відмовиться від цієї звички, як ї' не пояснюйте, що засинати слід в тиші.

Знайте про їх стан здоров'я

Важливо завжди знати про те, як почуваються батьки, як давно вони були у лікаря, як добре бачать та чують, чи легко їм підійматися на другий поверх або ж навіть просто з ліжка. Від цих знань слід будувати комунікацію. І з цими знаннями буде легше закривати потреби батьків.

Не вступайте у конфлікти

Так, буває важко не реагувати на пасивну агресію стареньких батьків. Але не вступати в конфлікти з ними — гарна тактика для збереження стосунків.

Співчувайте їм, але не жалійте

Варто навчитися розрізняти жалість та співчуття. Адже якщо друге почуття — прояв емпатії, то перше — дещо деструктивне. Жаліючи когось ми не допомагаємо.

Не сперечайтеся

Ставтеся до докорів батьків з розумінням. З віком люди часто стають більш бурчливими і суперечки з ними нічим не зарадять.

Даруйте їм враження

Спробуйте знайти для своїх дорослих батьків цікаве хобі та підтримуйте їх в цьому. Або ж беріть їх у подорожі — так ви подаруєте їм нові враження та скрасите їх буденне життя.

Не звинувачуйте себе в тому, що робите недостатньо

Почуття провини теж деструктивне. Щобільше, воно заганяє нас у замкнене коло звинувачень у тому, що ми робимо недостатньо. Повірте, ці рефлексії не принесуть задоволення ані вам, ані батькам.

Прощайте

Не плекайте в душі старі образи, адже може статися так, що завтра вже не буде кого пробачати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 5 фраз , які мріють почути батьки дорослих дітей. Правда, казати їх слід від щирого серця.