Нотації, обман та зрада: які вчинки просто кричать про нелюбов

Сімейне життя
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

як проявляється нелюбов
Фото: unsplash.com

Крім мови кохання існують також і мови нелюбові, які руйнують стосунки і з коханими, і з дітьми, і з батьками

В стосунках ми не завжди говоримо тільки мовою кохання. Буває, що самі того не розуміючи, ми використовуємо мови нелюбові.

Мова нелюбові: що це таке і як вона проявляється

На думку психотерапевтки Ірини Прим'як, існують п'ять мов нелюбові, які підштовхують людей до думки, що партнер їх не кохає. Тож краще перевірити, чи не використовуєте ви їх раптом.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ігнорування

Іноді в пориві злості ми можемо вирішити, що віддалитися від партнера, обдати його холодом, покарати мовчанням чи демонстративно ігнорувати — це гарна ідея. Але все не так. Ігнорування це неприємна маніпуляція, яка не допоможе вирішити проблему, а тільки змусить вашу кохану людину думати, що вона поводиться "неправильно" і покарання за це — втрата вашого кохання.

Тож краще спробувати вирішити проблеми без віддалення та маніпуляцій. Тобто, говорити та приходити до спільного рішення.

Пригнічення

Ця мова нелюбові — образи, шантаж чи моральне та фізичне насильство, які призводять до знецінення. Це дії та слова, які змушують людину сумніватися в собі — тобто критика, заниження самооцінки та пригнічення волі.

Партнера потрібно приймати, а спілкування краще будувати на аргументах, а не образах.

Виховання дорослих

Не варто намагатися приймати рішення за іншу дорослу і самостійну людину, обмежувати її свободу та намагатися взяти на себе відповідальність за її життя. Це зовсім не турбота і кохання, а обмеження.

Тож не намагайтеся перевиховати партнера. Якщо він попросить про пораду — поділіться своєю думкою, але не намагайтеся вирішити все за нього.

Жертовність

Самопожертва заради того, щоб потім дорікати нею партнера — це теж мова нелюбові. Не варто бути жертвою у стосунках. Якщо ви вирішили від чогось відмовитися — окей, але не варто дорікати партнера.

Зрада і обман

Зрада чи банальне невиконання обіцянок — це випробування, яке важко пройти у стосунках. Тож не варто травмувати партнера та підривати його довіру.  Підтримуйте в стосунках чесну та відкриту атмосферу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як сварки можуть покращувати стосунки. В них справді можуть бути позитивні сторони.