З турботою про волосся: які засоби обрати для захисту локонів у спеку

Догляд за волоссям

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Фото: tetyanalutsyk

У спеку волосся потребує особливого захисту та піклування

Активне сонячне проміння негативно впливає на стан волосся. Воно може ставати тьмяним, пересушеним, ламким та втрачати колір внаслідок вигоряння. Тому потрібно піклуватися та вживати правил по догляду, щоб захистити локони.

Сонце здатне пересушувати волосся, яке потребує зволоження. Як захистити локони від дії УФ-променів, розповідає tsn зі слів лікарки-косметологині, дерматовенерологині Ганни Кравчук.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Приблизно 15% волосся займає вода, яка швидко випаровується під дією ультрафіолетового проміння. А це може призвести до сухості та ламання волосся. Бета-промені руйнують натуральний та штучний пігмент внаслідок чого волосся втрачає свій колір.

Еумеланін, пігмент меланін відповідає за колір волосся від червоно-коричневого до насичено чорного, швидко розпадається під впливом сонця, а феомеланін, руйнується не так швидко. Але він відповідає більше за відтінок волосся з жовто-червоної палітри кольорів. Саме тому волосся влітку потребує зволоження, живлення та захисту.

Зволоження

У спеку волосся брудниться значно швидше та потребує частого миття. Для цього краще використовувати м’який шампунь з зволожувальними та антиоксидантними компонентами такими як: гіалуронова кислота, колаген, кератин, екстракт алое вера, виноградних кісточок, зеленого чаю, гагамелісу або евкаліпта, лінолева кислота, хітозан, пантенол, рослинний гліцерин, коксове молоко, протеїни шовку, полефіноли, катехи.

У шампунях для літнього догляду мають бути антиоксидантні інгредієнти, які нейтралізують згубний вплив сонця та вільних радикалів, посилюють захисну функцію волосся та шкіри голови і перешкоджають втраті пігменту. Також у складі повинні бути екстракти лікарських рослин і вітаміни: екстракт ромашки, розмарину, шавлії, папороті, вітаміни А, В, С, Е. Варто відмовитися від шампунів, що містить важкі поверхнево-активні речовини, спирт, продукти нафтоперероблювання.

Добре освіжає волосся настій з лікарських трав. Підійде кропива, хвощ, звіробій, ромашка, безсмертник. Але такі настої краще обирати дівчатам з темним волоссям, адже після використання на світлій шевелюрі може з’явитися специфічний відтінок.

Щоб глибоко зволожити волосся можна використовувати зволожувальні сироватки та флюїди, але лише курсами і підбирати за типом шкіри голови або виходячи зі стану волосся. 2-3 рази на тиждень рекомендується робити живильно-зволожувальну маску на основі натуральних олій.

Живлення та захист

Влітку варто використовувати незмивну маску-спрей, кондиціонер, бальзам із сонцезахисним фільтром 5-15 SPF після шампуню, а спрей та лосьйон наносити перед виходом на сонце. На кінчики волосся наносити натуральну олію жожоба, ши, арганова, мигдальна, кокосова, реп'яхова. Раз на 7-10 днів можна робити олійну маску для волосся з додаванням меду.

Правила догляду за волоссям влітку

  • Пити багато води;

  • на фарбоване волосся наносити захисні засоби;

  • уникати фарбування;

  • не користуватися фенами, плойками, сушити волосся природним способом;

  • носити головні убори;

  • мити голову теплою, а не гарячою водою;

  • не перебувати на сонці з мокрим волоссям.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як правильно мити голову. Адже багато людей припускаються помилки у такій процедурі.