Правила прання штор з різних тканин: які засоби не зашкодять

Лайфхаки

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Прання штор з різних тканин. Фото: Хочу!

Перед пранням штор потрібно дізнатися, з якого матеріалу вони зроблені

Штори на вікнах є чудовою прикрасою та елегантним доповненням до інтер’єра. Але прання таких речей потребує вміння, часу та спеціальних засобів.

Звичайно, найпростіше віднести штори у хімчистку, особливо, якщо це варіанти з дорогих тканин. При пранні в домашніх умовах потрібно знати, які засоби не пошкодять і не зіпсують матеріал, розповідає studiadt.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чистити штори потрібно регулярно за допомогою пилососа та лишати на провітрювання у вітряний день. Тканини добре вбирають пил, бруд та запахи, тому рекомендується прати їх раз на 3-5 місяців.

Які чистити різні штори

Парча. Чистка даного виду штор залежить від конкретного складу тканини. Може застосовуватися суха чистка, хімчистка або прання.

Шенілл. Пил допомагає прибрати пилосос. Далі очищення здійснюється за допомогою перхлоретилену.

Вуаль. Такий матеріал добре піддається пранню у пральній машині і вручну. Однак необхідно пам’ятати, що засоби для прання вуалі повинні бути без відбілювачів. Після прання вуаль можна гладити лише через тканинну прокладку і без пари. Піддавати хімічній чистці вуаль взагалі неприпустимо.

Органза. Штори з такого матеріалу перуться акуратно з використанням м’якого мийного засобу. Гладити такі фіранки слід дуже обережно.

Льон. Штори з льону не тільки натуральні і довговічні, а і досить прості у догляді. Найкраще прати їх вручну, а сушити - на рівній поверхні. Після прання та сушіння лляні штори необхідно пропрасувати під високою температурою.

Шовк. Ця тканина найчастіше використовується для штор. Прати шовкові вироби слід в теплій воді, використовуючи розчин з нейтральних засобів. Після прання необхідно добре промити в прохолодній воді, трохи відтиснути і сушити в розправленому положенні. Найкраще шовкові вироби прасувати злегка вологими.

Велюр. Штори з велюру також можна випрати вручну тільки в теплій (близько 30 градусів) воді або в пральній машині на делікатному режимі. Такі портьєри при необхідності можна дуже обережно піддавати хімічній обробці. Після прання та сушіння велюрові штори прасують лише з виворітного боку і через іншу тканину.

Оксамит. Оксамитові штори можна прати тільки вручну і в прохолодній воді. Сушити на рівній поверхні.

Жаккард. Портьєри з жаккарда перед вологим чищенням необхідно обробити пилососом.Використовувати сильні хімічні засоби не можна. Сушити якомога далі від прямих сонячних променів.

Сатин. Штори з сатинової тканини перуть спеціальними мийними засобами, без відбілювача. Після прання такі штори слід добре пропрасувати з парою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як очистити штори не знімаючи з вікна. Адже іноді вони бувають дуже важкими та громіздкими.