Мало хто знає: куди подіти листя, яке опало

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чи можна класти в компост яблука. Тепер ділимось порадами з утилізації опалого листя, яке восени може заполонити вашу ділянку, якщо нічого з ним не робити.

Та є низка корисних застосувань. Про це розповіли на Pixelinform.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що робити з листям?

Деякі дачники спалюють листя, деякі взагалі не вважають за потрібне його прибирати - буцімто, це повинне збагатити ґрунт органікою. Також для збагачення ґрунту можна вчинити так: листя закласти у канавки при перекопуванні грядок разом з іншими рослинними відходами.

Крім того, є ще одне застосування. Сухе листя виручить вас при підготовці квітника до зими - ним можна вкривати багаторічні квіти для захисту від морозів. При цьому, щоб листя не розліталося по всій ділянці, зверху можна “придавити” його стеблами кукурудзи чи соняшнику.

Ще з листя, що насипалось з дерев, роблять компост. Для цього беремо велику бочку (200 літрів) без дна. Заповнюємо її вщерть листям та додаємо ЕМ-препарат. До весни компост буде готовим і ви матимете чудове добриво.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але навіть залишити його лежати - теж непогане рішення, головне - не згрібати в купи. Це буде розсадник бактерій та шкідників. Також ми розповідали, що зробити восени із садовим інструментом.