Обріжте їх негайно: 5 садових рослин, які обов'язково треба обрізати перед зимою

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як підживити смородину в листопаді. Тепер ділимось порадами щодо того, які багаторічні рослини у вашому саду слід обрізати восени для кращого росту.

Більшість цих рослин, мабуть, є і у вас на городі. І їх потрібно вчасно обрізати. Переліком поділились на порталі “Главред”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В обрізці все залежить від часу. Якщо зробити це безпосередньо перед заморозками, ваші рослини таким чином пошкодяться. А обрізка, проведена занадто рано, призведе до того, що це доведеться робити ще раз.

Отже, в листопаді варто обрізати наступні рослини:

  • кущі троянд

  • плодові дерева

  • гортензії

  • багаторічні рослини

  • вічнозелені чагарники

Як правильно обрізати дерева і кущі восени

Якщо ви маєте кучеряві гортензії, то їх слід обрізати восени, по завершенню літнього цвітіння. Однак різні сорти мають різні потреби. Якщо ви маєте гортензію з великим листям, то слід залишити на рослині частину зів'ялих квіток. Це забезпечить захист від морозу для ніжних ростових бруньок. А вже загальну, сильну обрізку проводити навесні.

Щодо троянд, то тут теж важливий сорт. Зокрема, в'юнкі та розгалужені сорти треба обрізати восени, а чагарники та інші сорти варто обрізати після настання основних заморозків наприкінці зими, а також - на початку весни. Також обрізка троянд допоможе зменшити шкоду від вітру, якщо у вашому саду бувають сильні вітри.

Вічнозелені чагарники, як правило, не вимагають особливого догляду. Варто видалити менше третини рослини - більша обрізка може завдати шкоди.

Під час обрізки плодових дерев слід намагатись створити в кроні "відкриту келихоподібну форму". Видаляйте лише близько третини гілок, хворі та пошкоджені гілки. Правильно проведена обрізка сприятиме зростанню нових гілок, а також дозволить повітрю і сонячному світлу крізь них  проникати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обрізка багаторічних рослин наприкінці осені корисна тим, що ще й допомагає уникнути грибкових проблем. Також ми розповідали, як підготувати до зими садовий інструмент.