ПриватБанк може заблокувати вашу карту за кордоном і не дати зняти гроші: що про це відомо

Бізнес та гроші

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Блокування картки. Колаж Хочу!

Такі випадки непоодинокі

Намагаючись зняти кошти у банкоматі, на вас може чекати багато різних проблем — починаючи від “з’їдання” картки і завершуючи її блокуванням без видимих на те причин. Про останній пункт і поговоримо далі у цій статті.

Чому ПриватБанк може заблокувати вашу карту за кордоном і не дати скористатися власними коштами? Розбираємося на прикладі нещодавньої скарги, яка з’явилася на сайті Мінфіну. Відразу зауважимо, що в банку клієнту, яка поскаржилася, одразу ідентифікувати не змогли, тому цей відгук вважається “не зарахованим”. Однак сама ситуація описана досить детально.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Блокування картки ПриватБанк за кордоном

Уже не раз у Мережі з’являлися скарги саме на ПриватБанк, який блокує рахунки клієнтів за кордоном і не дає скористатися карткою та, відповідно, власними коштами за межами України. Один таки випадок був, зокрема, на початку цього року.

3 лютого 2024 року на сайті Мінфіну опублікована така скарга від Veronikaclient:

Це взагалі нормально? Я знаходжусь за кордоном, мені надходять невеликі кошти допомоги, мені без будь-яких пояснень заблокували картку і написали що розривають зі мною контракт! Тепер щоб зняти кошти необхідно шукати людину, оформлювати на неї довіреність щоб повернули кошти в відділенні банку, або добиратися самій! Як я це маю зробити якщо в мене немає більше грошей!!! Як взагалі розуміти, що ви направили пояснення на мою адресу прописки, де я давно не живу, причому направили після блокування. Чому ні смс ні електронного листа не направити в воєнний стан, коли люди знаходяться за кордоном? Жахливий банк, в чаті лише через годину звʼязалась з оператором, який сказав що у них немає ніяких варіантів повернення коштів, які заблокували без пояснень.
Скрін скарги Veronikaclient на ПриватБанк з сайту Мінфін

Наступного дня банк дав таку відповідь:

ПриватБанк працює виключно в рамках чинного законодавства та нормативно-правовими актами НБУ, що регулюють відносини в сфері банківської діяльності.

Всі заходи здійснюються відповідно до внутрішніх процедур і відповідають вимогам, які стосуються безпеки та дотримання правил фінансового моніторингу в Україні.

Банк як суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний вживати заходів, покликаних запобігати та протидіяти легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом; фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Наразі ваше обслуговування обмежене. При розірванні ділових відношень надається можливість переказу залишків до іншого банку.
Відповідь ПриватБанку на сайті Мінфін
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Днями виникла схожа ситуація з блокуванням карти Привату вже в іншого клієнта. Так, на сайті Мінфіну у розділі відгуків з’явилося повідомлення від користувачки з ніком DarinaS23. Дівчина каже, що зараз живе у Польщі й до цього часу користувалася карткою саме цієї фінустанови, раз на тиждень знімаючи з карти готівку в сумі 12 500 грн.

Зняла готівкою свою зарплату в Польщі.
Коли прокинулася вранці, взяла телефон, там повідомлення, що заблокована можливість знімати готівку, бо не пройшла фотопідтвердження, що я користуюся картою.

Звʼязалася зі службою підтримки — через онлайн повідомили, що я не підтвердила, хоча повідомлення такого не було, в телефонному режимі якась прости господи христя сказала, що дійсно, повідомлення не було, але карту треба перевипустити, бо таке негласне розпорядження — зачасто я знімаю готівку (в межах ліміту НБУ12,500 раз на тиждень, бо плачу готівкою за квартиру, за брекети дитини).

Після розбірок — заборону на зняття готівки зняли. А через тиждень те саме повідомлення, і так само, не було жодного повідомлення про фото. Жодні відео з мого приват24 їх не переконали, я просила повідомити, коли саме мені приходили ці повідомлення? бо мені нескладно пройти підтвердження. Картку на зняття готівки заблокували, порадили робити нову віртуальну, або замовляти доставку нової в Польщу,
— пише користувачка.

Як замовити картку в Польщу?

Зауважимо, що ПриватБанк надає послугу доставки пластикових карток в інші країни. До кінця поточного року ця послуга є безкоштовною. Що для цього потрібно, розповідає сайт “Новини PRO”.

❎ Як отримати пластикову картку ПриватБанк не в Україні:

  • зайдіть у Приват24;

  • клікніть на потрібну картку і перейдіть у налаштування;

  • оберіть послугу "Замовити картку";

  • серед опцій оберіть "Міжнародна";

  • вкажіть адресу доставки, електронну пошту і номер телефону з кодом країни, куди потрібно доставити пластикову картку ПриватБанку;

  • перевірте ще раз усі вказані дані і натисніть "Продовжити".

Забрати пластик можна у відділенні Nova Post або ж обрати доставку кур’єром за новим місцем свого проживання. Відстежувати своє замовлення можна у розділі "Статус доставки картки". Послуга доступна для клієнтів, які проживають у Польщі, Молдові, Латвії, Німеччині, Чехії, Естонії, Румунії, Угорщині, Італії та деяких інших країнах Європи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали, у якій валюті краще тримати заощадження у непевні часи. Фінансовий аналітик розклав усе по поличках і пояснив, який спосіб зберігання коштів буде найбільш виправданим і не змусить вас розстатися із заощадженнями у разі виникнення критичної ситуації.