Щоб гроші не "згоріли": фінансовий аналітик розповів, у якій валюті краще зберігати заощадження у тривожні часи

Бізнес та гроші
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

З початком великої війни в Україні практично кожна людина ставила собі питання: "А що буде з моїми грошима? Чи зможу я ними користуватися? Чи будуть вони взагалі чогось варті?". І якщо на останнє питання відповісти важко, хоча фінансова система країни й демонструє стабільність і за останні 2 роки все склалося набагато краще, аніж багато хто думав; то на перші два у нас є відповідь.

Що робити з грошима, щоб вони не "згоріли" у ці тривожні часи і щоб ви мали змогу ними скористатися, в ексклюзивному коментарі виданню " Вікна " розповів фінансовий аналітик Влад Пономар. Ми зібрали основні його тези і зараз поділимось цим секретом із вами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як бути з грошима? Де їх зберігати, щоб не втратити доступ?

Щоб гроші не "згоріли": фінансовий аналітик розповів, у якій валюті краще зберігати заощадження у тривожні часи - фото №1
pixabay

Найперше, що спадає на думку, коли виникає якась небезпека, це зняти гроші в банкоматі. Однак це створює зайвий ажіотаж і, як наслідок, великі черги та брак коштів, через що люди тільки зайвий раз дратуються і впадають у паніку.

На думку експерта, кращим варіантом буде тримати кошти   лише в найбільш ліквідних інструментах (це означає, що ви зможете вивести свій актив у готівку без втрати його вартості). Йдеться, за його словами, про кошти на спеціальних рахунках на вимогу (у банках з іноземним капіталом) та банальну готівку.

На сьогодні одним із найкращих варіантів для українців є поточні рахунки з підвищеною відсотковою ставкою. У банках з іноземним капіталом відсоткова ставка на залишок коштів на таких ощадних рахунках становить 5-10%, залежно від фінустанови та інших важливих факторів.

Це не вбереже повністю від інфляції, але основне завдання зараз, скоріше, зберегти те, що є,

— наголошує Влад Пономар.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У якій валюті українцям краще зберігати гроші?

Щоб гроші не "згоріли": фінансовий аналітик розповів, у якій валюті краще зберігати заощадження у тривожні часи - фото №2
НБУ

Фінансовий аналітик радить завжди перестраховуватись і робити запаси у різній валюті: доларах, євро та гривні. Так ви убезпечите себе від можливих валютних коливань і не залишитесь ні з чим у випадку негативних змін курсу. Це називається диверсифікація накопичень.

У гривні варто тримати до 25% заощаджень.
У довгострокових заощадженнях краще, щоб домінував долар, а в короткострокових — гривня,

— вважає експерт.

У що не варто вкладатися у тривожні часи?

Щоб гроші не "згоріли": фінансовий аналітик розповів, у якій валюті краще зберігати заощадження у тривожні часи - фото №3
biteffect.net

Вкладати власні гроші у коштовності й тим більше побутову техніку чи щось на подобі цього зараз не варто, вважає фінансовий експерт. Під великим питанням також нерухомість, золото, акції і криптовалюта.

Ці варіанти не на часі. На цьому етапі, на тлі нестабільності, вкладати кошти в них доволі ризиковано,

— вважає експерт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Скільки грошей має бути в запасі "на чорний день"?

Фінансовий аналітик радить тримати "на чорний день" як мінімум суму, яка покриє ваші витрати у наступні 6 місяців. Але краще, щоб ця сума дорівнювала вашим витратам за 12 місяців. Тобто ідеальна фінансова подушка — це ваша річна зарплата та інші доходи, які ви отримуєте протягом року. Саме ця сума дозволить вам не нервувати з кожного приводу й не перейматися, що гроші от-от раптово закінчаться.

Раніше ми розповідали,  скільки насправді кошту є "просто сидіти вдома". Фахівці підрахували у скільки обходиться найм трьох окремих спеціалістів, яких зазвичай заміняє жінка/чоловік, що сидить вдома із дітьми без роботи.