Безкоштовна кухарка, прибиральниця та няня: фахівці підрахували, скільки насправді коштує "просто сидіти вдома"

Бізнес та гроші
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Жінку, яка сидить вдома і, як часто позаочі говорять у суспільстві "нічого не робить", називають домогосподаркою. І, попри те, що всі прекрасно розуміють, що ця фраза не відповідає дійсності, бо  зазвичай домашньої роботи ніколи не бракує (особливо, якщо у вас є діти), своєї популярності вона з часом не втрачає.

Тому Work.ua вирішив підрахувати, у скільки ж насправді обходиться "просто сидіти вдома" в Україні. Таке сидіння найчастіше передбачає виконання обов'язків няні, доморобітниці/прибиральниці та кухарки. Далі будемо рахувати, яким насправді є економічний одного з членів родини, який бере на себе всі ці обов'язки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Скільки коштує найняти кожного з цих фахівців?

Зазвичай основну роботу по дому виконує троє найманих працівників: доморобітниця (насамперед тут ідеться про послуги з прибирання дому, прання та прасування речей), няня та кухар. Розмір зарплати може різнитися, в залежності від регіону вашого проживання, кількості робочих годин на тиждень, умов праці, величини приміщення тощо. Фахівці Work.ua вивели середню вартість на ринку праці.

Безкоштовна кухарка, прибиральниця та няня: фахівці підрахували, скільки насправді коштує "просто сидіти вдома" - фото №1
Фото: dompersonal.com.ua

► Домробітниця: обов'язки та зарплата

Здебільшого до обов'язків домробітниці входить підтримання порядку у домі, чистоти приміщень, регулярне прибирання, догляд за кімнатними рослинами, прання та прасування одягу, догляд за взуттям. Проте це далеко не повний список: якщо ідеться про приватний будинок, може додаватися опція догляду за садом і прибудинковою територією, а ще іноді саме цього фахівця просять також доглядати за домашніми улюбленцями.

Всю цю роботу умовно можна поділити на щоденну, щотижневу, щомісячну або щорічну. Якщо ідеться про ті випадки, коли ви самостійно миєте посуд, застеляєте ліжко і плюс-мінус дбаєте про чистоту в домі, послуги домробітниці вам знадобляться щонайменше двічі на тиждень. Середня з/п домробітниці за місяць - близько 19 тис. грн. Цю суму ми ділимо на кількість робочих днів у місяці, а потім множимо на кількість "викликів" фахівця. Наприклад: 23 робочі дні в місяці - це 826 грн в день, які множаться на 8 днів, у які вам потрібна допомога із прибиранням у домі. Отже, ви повинні заплатити домробітниці в середньому 6 608 грн.

Безкоштовна кухарка, прибиральниця та няня: фахівці підрахували, скільки насправді коштує "просто сидіти вдома" - фото №2
Фото: uhs.in.ua

► Няня: обов'язки та зарплата

Няня - це той найманий фахівець, який доглядатиме за вашою дитиною за чітко встановленим графіком. До її обов'язків входить: приготування їжі для дитини, її годування та миття посуду після цього, щоденні прогулянки, купання дитини, заняття для загального розвитку малюка, ігри та розваги, супровід дитини у садочок/школу, до репетитора чи на гурток, прання і прасування дитячих речей, прибирання у дитячій кімнаті.

Найчастіше няні працюють по буднях - у стандартні робочі години, доки батьки малечі на роботі. Зарплати у цій сфері дуже різняться, але в середньому йдеться про 100 грн/годину (якщо спеціаліст дуже фаховий, сума значно зростає).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, якщо няня вам потрібна саме по буднях - з 9:00 до 20:00, тобто на 11 годин - вартість найму такого спеціаліста обійдеться: 23 робочі дні на місяць множимо на 11 годин в день і на 100 грн за годину - виходить 25 300 грн на місяць.

Оскільки ця сума приблизно у 1,5 раза перевищує розмір середньої зарплати по Україні, більшість сімей обходяться без няні. У такому разі вся робота зазвичай лягає на плечі мама, тата чи бабусі. Зважаючи на те, що прорахувати години відпочинку практично неможливо, рахуємо робочий день як 24 год щодня - і отримуємо приголомшливу суму в майже 74,5 тис. грн!

Безкоштовна кухарка, прибиральниця та няня: фахівці підрахували, скільки насправді коштує "просто сидіти вдома" - фото №3
Фото: dompersonal.com.ua

► Кухар: обов'язки та зарплата

До обов'язків найманого кухаря входить формування меню на день чи тиждень з урахуванням побажань усіх членів родини, формування списку необхідних покупок та безпосередньо приготування їжі.

В Україні зараз середня зарплата кухаря становить 15,5 тис. грн на місяць. Якщо розділити суму на 23 робочі дні, отримуємо приблизно 674 грн на день (ця сума може бути значно більшою і досягати навіть 3 тис. грн на день, коли ідеться про кулінара із дуже високою кваліфікацією). Якщо послуги домашнього кухаря вам потрібні тричі на тиждень, то за місяць вам потрібно буде віддати понад 8 тис. грн за роботу цього фахівця. А якщо кухар буде готувати для вашої родини не кілька разів на тиждень, а щодня, то отримуємо майже 24 тис. грн. 

То скільки коштує насправді "просто сидіти вдома"?

Щоб оцінити вартість "сидіння вдома", додаємо отримані суми: домробітниця - 6 608, няня - 25 300 грн, кухар - 8 тис. грн (це сума без вартості закупки продуктів!). Виходить в середньому близько 40 тис. грн на місяць. Однак, якщо тільки один член сім’ї бере на себе усі вищевказані обов’язки, то сума на місяць зростає до більш як 117 тис. грн, зважаючи на те, що йдеться про цілодобову роботу без вихідних.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як перетворити улюблене заняття на власне джерело доходу. Про це мріють багато людей, але далеко не всі знають, про кілька важливих правил, які допоможуть перетворити хобі на власний бізнес.