Дві українські книги опинилися у списку найвидатніших дитячих книжок з усього світу (ФОТО)

Важливо знати

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Дві книжки українських авторів увійшли до списку найвидатніших міжнародних видань 2024 року. Що це за книги, хто укладав цей легендарний список і що відомо про самі видання - розповідаємо далі!

Днями Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) опублікувала список видатних міжнародних книг поточного року. Журі обрали найкращу іноземну літературу для дітей, що знайомить американських читачів із видатними авторами. Саме до цього списку й увійшли два українські видання: книга Олександра Шатохіна "Жовтий метелик" та книга Тараса і Марʼяни Прохасько "Хто зробить сніг".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Жовтий метелик", Олександр Шатохін

Цей сайлентбук – це "тиха книжка" про життя після війни, розбитої та обмеженої війни. За сюжетом книжки дівчинка, тікаючи від "обмежень та рабства", зустрічає метеликів та знаходить у них надію.

Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковувань та страху, що дає війна. Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу.

Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною.

Дівчинка — це власне Україна — та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства. Зустрічаючи метеликів, незважаючи на все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватись, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити…

— вказано в анотації до книги "Жовтий метелик".

Книгу відзначили у категорії "Скорбота і невідомість".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Хто зробить сніг", Мар’яна і Тарас Прохасько

Це перша книжка для дітей від Мар’яни й Тараса Прохаськів. Для Мар’яни вона також стала першим досвідом у ролі ілюстраторки. Це тепла казка, яка розповідає про родину кротів та їх 13 кротенят, про дружбу і взаємодопомогу, турботу і домашній затишок. А ще - про те, хто насправді робить сніг…

Книжка "Хто зробить сніг" отримала вже чимало нагород:

  • вона перемогла у конкурсі "Книга року ВВС – 2013" у номінації "Дитяча Книга року ВВС – 2013";

  • отримала премію "ЛітАкцент року 2013" у номінації "Поезія і проза для дітей";

  • посіла перше місце рейтингу "Книжка року 2013" у номінації "Дитяче свято";

  • потрапила до світового каталогу "The White Ravens" у 2014 році;

  • тепер же була відзначена у категорії "Фантазія та уява" від IBBY.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше стало відомо про  5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 року. Розповідаємо, чим запам'ятався минулий рік у майстерності втамовувати голод читанням та які книги нової української прози стали найпопулярнішими серед читачів.