А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023

Особистісний розвиток
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Як ваші плани стосовно 50 прочитаних книг за рік? Виконані повністю чи перенесені у 2024? У 2023 році відбувся помітний попит на українську класику та сучасну нову поезію та прозу. Читачі зголодніли за українською літературою та прагнуть читати якнайбільше якісних цікавих книг.

Чим запам'ятався минулий рік у майстерності втамовувати голод читанням та які книги нової української прози стали вартими естетичної уваги читачів, розбираємося далі у матеріалі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Макс Кідрук. "Колонія. Нові темні віки"

А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 - фото №1

Новий роман українського популярного автора, який потрапив до списку премії "Книги року BBC - 2023". Попри великий обсяг (904 ст.) і велику кількість персонажів книга читається на одному подиху і сприймається як гостросюжетний серіал.  Автор порушує питання, які хвилюють кожного з нас і витягує нагору найбільші страхи, обриваючи кожну главу на найцікавішому місці.

Книга написана у жанрі твердої наукової фантастики. Події роману беруть початок у 2041 році, коли люди починають приходити до тями після страшної пандемії, а нова інфекція забирає життя вагітних жінок по всьому світу. Планета стоїть на порозі кліматичної катастрофи, яка загрожує винищити все, але людям до цього байдуже.

Третя частина людей на Марсі складається з народжених тут людей, які живуть значно довше коштом препарату теломід. Між землянами та народженими на Марсі все частіше спалахують конфлікти, доти поки один з них не переступив межу спровокувавши насилля.

  1. Анастасія Левкова. "За Перекопом є земля"

А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 - фото №2

Робота над книгою тривала з 2012 року, але концепція її зазнала змін з окупацією Криму. До роману увійшли розповіді кримчан, отримані з інтерв'ю, взятими особисто. У цю книгу хочеться пірнути, як у море. У романі тісно переплітаються  кримськотатарська культура, українська література і родинні таємниці. У книзі використано багато етнографічного матеріалу про  життя й обряди Криму та використання кримськотатарської мови в тексті.

Роман починається з дружби трьох дівчаток та проводить шляхом від дитинства до  анексії Криму Росією. У книзі показано, як змінювався Крим  за часи незалежності та анексії півострова. Головна героїня шукає себе і власну національну ідентичність.

  1. Світлана Тараторіна. " Дім солі"

А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 - фото №3

Великою перевагою роману є  те, що цю книгу важко назвати легкою фантастикою.  Квітучий півострів Кіммерик перетворився на випалену пустелю через нез'ясовані спалахи. Частина мешканців загинула, а інша перетворилася на мутантів з національними рисами та характерами.

За Кіммериком стежать "Старші брати" з летючого корабля, які тримають мутантів у страху і викрадають їхніх дітей. Один з "братів" розслідує вбивство і має завдання знайти таємничу зброю. Проте, ступивши на землю Дешту він не зможе повернутися поки не пройде випробування, одночасно дізнаючись страшну жахливу правду.

  1. Євгенія Кузнєцова. "Драбина"

А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 - фото №4

Ця книга стала Книгою року за версією BBC. Роман сприймається просто, з легким гумором та великою валізою почуттів героїв, а кожна сторінка читається в унісон з диханням персонажів.

Головний герой - айтівець Толік, який здійснив втечу від "улюбленої" родини до далекої Іспанії. Проте з початком війни до нього приїхали всі близькі та далекі родичі, разом з надокучливими тваринами. Тепер будинок наповнений токсичними відносинами та привезеними установками. Здається, цей кошмар буде тривати вічно…

  1. Ольга Богомаз. "Весілля Настусі"

А ви це вже читали? ТОП-5 найпопулярніших українських художніх книг 2023 - фото №5

Неймовірний роман, де з  перших сторінок все знайоме до найменшої деталі. Протягом усієї книги тримається напруга. Читачу випадає чудова можливість подивитися дорослими очима героїв на далеке минуле.

У 2016 році сестра з братом  Яра й Олег вирушають на свою малу батьківщину Донеччину зі столиці, на весілля молодшої сестри Настусі. Герої неохоче повертаються додому, адже в обох напружені стосунки з матір'ю і неприємні спогади про минулі дитячі травми. Подорож кидає у круговерть старих знайомих, нових втрат і забутих спогадів та допомагає пізнати власне місце у житті і можливість стати справжнім.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Можливо ви також переповнені талантами та мрієте написати власну книгу. Цікавими порадами щодо написання поділиться письменниця Оксенія Бурлака.