Як не подарувати свої гроші шахраям: правила перевірки зборів від ведучого Фіми Константиновського

Знаменитості

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фіма Константиновський розкрив "секрети" перевірки зборів на справжність. Фото: Новий канал

Правила, про які на сьогодні має знати кожен!

За понад 2 роки волонтерства ведучий “Нового каналу” Фіма Константиновський склав власну інструкцію мінімального фактчеку зборів, які ми постійно бачимо у Мережі. Як не “нагодувати” шахраїв замість тих, кому ці гроші реально необхідні, розповідаємо далі!

Щомісяця українці донатять мільйони гривень на ЗСУ і тим, кому зараз потрібна допомога небайдужих. Однак не всі переказують гроші у великі перевірені фонди. Частина українців допомагає і маленьким зборам, які бачить у соцмережах. «Збираю брату на авто», «Якщо хочете привітати з днем народження, закиньте донат», «Допоможемо хлопцям на дрони» – зворушлива мета в соцмережах може виявитися черговою схемою шахраїв.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як не потрапити в тенета зловмисників, які виманюють гроші під виглядом допомоги військовим? Пояснює волонтер, ведучий Нового каналу Фіма Константиновський, який організовує збори на різні суми з першого дня великої війни. 

В особистих повідомленнях постійно відбиваюся від шахраїв. Вирахувати їх просто: в Instagram – новостворена сторінка, у Telegram – не вказаний телефон і незрозумілий нікнейм, а метою їхнього збору є «допомога». Головне – не вестися на таке. Якщо хтось звертається з проханням поширити й каже: «Це мій перший збір», я принципово не допомагаю. Адже йде третій рік повномасштабної війни. Можу помилятись, але в моєму пріоритеті ті, хто займається цим довго,
—  каже Фіма Константиновський.

І додає, що часом трапляються і реальні збори, хоч і дивно оформлені. Тож, щоб переконатися, що гроші реально підуть на потреби українських військових, ведучий просить надати військовий квиток того, для кого оголошений цей збір.

Був випадок, що військовий вляпався в борги через азартні ігри та просив родичів зібрати необхідну суму, аби віддати,
— розповідає ведучий програми “Поле” на Новому.

Він переконаний, що краще 7 разів перевірити збори й один раз задонатити, ніж потім втратити і гроші, і бажання ділитися своїми кровними. 

Більшість зборів адекватні та термінові. Однак треба бути уважними, щоб не задонатити в кишеню шахраям. До того ж, якщо помилилися, ви зможете зневіритися в інших і взагалі “забити”. Це найгірше, – зазначає Фіма. – Звертаюся до всіх! Ті, хто організовує збори, робіть це, надаючи повну інформацію, аби потім не дивуватися, чому немає донатів і репостів. А ті, хто донатять, будьте уважні та думайте, куди й кому віддаєте зароблені гроші.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А щоб бути на 100% впевненим у тому, що гроші справді йдуть на ЗСУ, ведучий закликає донатити перевіреним фондам і волонтерам 😌 Його колега Леся Нікітюк, до речі, теж активно допомагає армії і зізнається, що завдяки цьому та старанням наших воїнів може спокійно спати ночами.