Що таке спуфінг та як убезпечити себе від такого виду шахрайства

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Останнім часом почали з'являтися нові схеми ошукування громадян. Раніше ми розповідали, до яких способів вдаються супермаркети , щоб продати непотрібні товари, а сьогодні поговоримо про схеми аферистів, які намагаються виманити потрібну інформацію, і в результаті - ваші кошти.

Досить часто на телефон приходять  електронні повідомлення, смс-повідомлення, телефонні дзвінки, ціллю яких є спроба ошукати. Нещодавно шахраї вигадали спуфінг - нову технологію, яка може викрасти гроші з рахунків громадян, застерігає meta.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Що таке спуфінг та як убезпечити себе від такого виду шахрайства - фото №1

Спуфінг (підробка) — це технологія, яка дозволяє шахраям маскуватися під офіційне надійне джерело (наприклад, банк, державну установу тощо), для отримання доступу до важливих даних або інформації.  Це вводить людей в оману, вони  отримують у них доступ до конфіденційних даних, з допомогою яких можуть легко позбавити коштів з карток.

Номер телефону, який відображується на екрані імітує контакт офіційного мобільного оператора, поліції чи податкової. Тому громадяни вважають, що спілкуються зі співробітником установи і не підозрюють, що розмовляють зі зловмисником.

Що робити, якщо у вас виникли сумніви при розмові:

  • Відключиться від розмови поклавши трубку;

  • перетелефонуйте до установи, з якої був дзвінок, номер має бути на платіжці чи в інтернеті.

Що не можна робити у жодному випадку:

  • Не натискайте незнайомі посилання або завантаження, навіть якщо вони виглядають законними;

  • Не відповідайте на електронні листи та дзвінки від невпізнаних відправників: якщо відправника неможливо впізнати, не відповідайте на дзвінок або електронну пошту;

  • Не повідомляйте особисту інформацію та уникайте видавати свою особисту та приватну інформацію, наприклад, кредитну картку або номер соціального страхування, якщо Ви не впевнені, що це надійне джерело.

  • створіть надійніші паролі для входів, які шахраям важче вгадати та часто змінюйте їх.Не варто використовувати один пароль  для більшості своїх входів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ніколи не надавайте свої особисті дані, які стосуються ваших рахунків. Раніше ми писали про 5 фраз, які не дозволять вами маніпулювати . Це дозволить чемно відшити людей, з якими ви не бажаєте спілкуватися.