Ми більше ніколи їх не побачимо: 5 дивовижних пам'яток знищених людьми

Відпочинок і подорожі

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зруйновані пам'ятки. Фото: klau.club

Люди зруйнували багато неоціненних пам'яток природи та архітектури

Багато пам’яток архітектури та природи були навмисно знищені людьми і туристами заради вигоди або байдужого недбальства. На жаль, зараз ми зможемо побачити їх лише на світлинах чи екранах телевізорів.

Іноді людина може не замислюватися про свої вчинки та до чого вони призведуть. Саме так і сталося з дивовижними пам’ятками, які були знищені задля чийогось збагачення, недбальства чи байдужості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дерево Тенере

Акація, яка свого часу вважалася самим самотнім деревом на Землі. Вона росла на кордоні Сахари і у радіусі 400 миль не було жодного дерева. Дерево здобуло популярність на початку 1930-х років, коли стало об'єктом уваги натуралістів та географів. Раніше воно вже не одне десятиліття було місцем зупинки торгових караванів, приблизний вік сягав 300 років, пише Вікіпедія. В 1973 році воно було збите вантажівкою, за кермом якої був п’яний водій-лівієць. На місці, де воно стояло, споруджено металеву пам'ятку у формі дерева.

 Баміанські статуї Будди, Афганістан

Дві гігантські статуї заввишки 37 і 55 метрів, колишня частина храмового комплексу Баміанської долини в Афганістані. У березні 2001 року їх безжально підірвали таліби виконуючи наказ мулли Мохаммеда Омара, бо вони були “ідолами”. ЮНЕСКО вирішила не відновлювати їх через дорогу вартість проєкту.

Гробниці Шостої династії, місто Нанкін, Китай

Грандіозні поховальні споруди, зведені, за версією археологів з Музею Нанкіна, між 220-м і 589-м роками нашої ери, побудовані із зеленої цегли, покриті зображеннями лотоса, і майстерно прикрашені гравюрами китайських майстрів були виявлені у 2007, коли почалося будування магазину “ІКЕА”. Комплекс був повністю знищений та зрівняний з землею, адже магазин таки важливіше.

Піраміда майя в Белізі

Піраміда Нох Муль, зведена близько 2,3 тисячі років тому - це одна з найбільших споруд майя. Найважливіша з залишків цивілізації у травні 2013 була повністю знищена бульдозерами, тому що їм знадобився щебінь для будівництва доріг.

Піраміда в Ель-Параїсо, Перу

Дві будівельні компанії в червні 2013 року зрівняли з землею 6-метрову піраміду, розташовану неподалік від Ліми. Вік піраміди приблизно понад 4 тис. років. Забудовникам знадобилася ділянка для побудови елітного житла.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про головні пам’ятки української архітектури. Про ці видатні місця має знати кожен українець.