Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО)

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зимова пора це найкращий час для любителів зимового відпочинку . Більшість надає перевагу кататися на лижах, але окремі туристи, які закохані у гори, чекають снігу для сходження на вершини.

Проте не всі люди вміють поводитися гідно. Нещодавно на  Reddit з'явилося відео, на якому показано наслідки перебування альпіністів на Евересті, пише news.yahoo.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО) - фото №1

Еверест, або Джомолунгма чи Сагарматха це найвища гора у світі. Її висота сягає понад 8848 метрів над рівнем моря, тож щороку сюди приїздять десятки тисяч туристів, які не задумуючись лишають багато сміття.

Відео наочно показує скільки різноманітного сміття залишають після себе люди на найвищій горі у світі. Коментарі з обуренням висловили більше тисячі людей під відео, на якому чітко видно залишки їжі, кисневі балони, покинуті намети та амуніція і навіть, фекалії.

Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО) - фото №2

Туристи проводять у високогірних таборах кілька тижнів, а після себе кожен лишає близько 8 кг сміття, яке ніхто не забирає з собою. За відсутності туалетів, альпіністи випорожнюються прямо на горі, а це може призвести до небезпечних наслідків. Танення снігу змиває екскременти вниз і вони можуть потрапити до води, яку вживають люди і спричинити різні захворювання.

Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО) - фото №3

Щороку кількість охочих здійснити сходження збільшується, а це означає, що сміття ставатиме дедалі більше. Це завдає екологічної шкоди горам та людям, які живуть поблизу.

Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО) - фото №4

Для боротьби зі сміттям і покриття витрат на прибирання уряд Непалу постановив вимагати з туристів заставу у розмірі 4 тис. доларів. Щоб здійснити сходження туристи витрачають від 50 до 160 тис. доларів за один раз.

Тут були справжні свині: гори бруду на Евересті просто вражають. Їх лишили туристи (ФОТО) - фото №5

Іноді Еверест називають найбільшим сміттєзвалищем світу або "горою сміття". Відходи вивозять уже після завершення сезону сходжень — навесні. Дорогою люди залишають порожні пляшки, жерстяні банки, оксигенові каністри, зламане обладнання і намети. За сезон можуть вивозити до 10 тонн сміття.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На відпочинку потрібно турбуватися не лише про своє задоволення, а й про екологію і збереження навколишнього середовища. Адже деякі місця на планеті ризикують зникнути найближчим часом.