До сліз… 5 реалістичних фільмів про Другу світову війну

Афіша
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото кадри з фільмів
Фото: Хочу!

Добірка фільмів наповнених глибоким сенсом та сумом

8 травня відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Про Другу світову війну знято багато фільмів, які реалістично передають всі жахіття того часу та героїчні вчинки на межі можливого. Це щемливі історії про дітей, які так і не виросли, про жінок, які не дочекалися чоловіків, про звичайних людей, які змушені були стати героями та про вибір, який потрібно було робити щосекунди.

Хочу! підгодувала добірку з 5 фільмів про Другу світову війну, яка спотворила людей морально та фізично, які її не вибирали, але були змушені пережити. Це фільми, які не залишать байдужими жодну людину та реально показують, що війна безглузда, жахлива та неприпустимо, щоб за неї платили життям цілі покоління людей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Список Шиндлера”

Цей фільм по праву можна назвати шедевром Стівена Спілберга. Зворушлива стрічка про боротьбу однієї людини задля порятунку польських євреїв від концентраційних таборів. Власник фабрики Оскар Шиндлер врятував понад 1100 євреїв. Фільм “Список Шиндлера” отримав 7 статуеток “Оскар”, 3 статуетки “Золотий глобус”, 2 статуетки “Греммі” та посів 8-му сходинку серед 100 найпотужніших фільмів усіх часів за версією Американського інституту кіномистецтва.

“Хлопчик у смугастій піжамі”

“Хлопчик у смугастій піжамі” – притча про Голокост, зображена очима дев’ятирічного хлопчика. Це історія дружби між Бруно, сином офіцера СС, і єврейським хлопчиком Шмуелєм з Освенцима. Це вкрай незвичний, небанальний і тому особливо страшний ракурс на жахіття 20 століття.

“Піаніст”

У період, коли жорстокі нацисти ступили на польські землі, для цієї держави почалися найскладніші, найстрашніші й найкривавіші часи, які несли тільки біль, смерть, сльози і страх. У центрі сюжету життя Владислава Шпільмана, одного з кращих польських піаністів. До початку Другої Світової війни Шпільман жив щасливим життям і був повністю занурений в мистецтво. Едріан Броуді, який зіграв Шпільмана, отримав "Оскар" за найкращу чоловічу роль.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Лють”

Загартований в боях екіпаж танка “Шерман” з п’яти танкістів під командуванням досвідченого командира Вордедді рухається у саме серце нацистської Німеччини, щоб зірвати нацистський наступ. Ворог відступає, але не здається. Сили нерівні і кожен бій може виявитися останнім. Отримавши надскладне завдання, екіпаж “Шермана” має зробити нелегкий вибір: прийняти бій чи рятувати власне життя.

"Тіні в моїх очах"

У фільмі зображено реальні події 21 березня 1945 року під час операції британського авіанальоту в Копенгагені. Тоді бомбардування штабів гестапо переросло в справжню трагедію для місцевого населення — вибухи зруйнували школи, вбивши 86 дітей та 125 дорослих.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про найочікуваніші прем’єри у 2024 році. Яких фільмів та серіалів нам бракувало, дізнавайтеся тут.