7 небанальних фільмів про науковців, які будуть цікаві навіть людям, далеким від науки

Фото з Мережі

Що поглянути на цих вихідних

Ти можеш не розумітися на законах фізики, не вміти розшифровувати хімічні формули, а колби та мензурки взагалі використовувати не за їхнім цільовим призначенням. Проте одне ти можеш точно: подивитися захоплюючу стрічку про сучасних магів, що натхненно і кропітливо працюють у лабораторіях, створюючи там справжні дива – корисні (наприклад, - ліки) і не дуже (коронавірус). Адже є блискучий привід: у третю суботу травня (цього року - це 18 травня) наукова спільнота Україні відзначає своє професійне свято! На честь цієї події – добірка улюблених фільмів про науковців від Hochu.ua

“Копенгаген”

“Копенгаген” - кадр із фільму

Камерний телевізійний фільм (але від цього він не стає гіршим) про зустріч у столиці Данії двох всесвітньо відомих вчених: Нільса Бора та Вернера Гейнзенберга. Усі ж пам’ятають недавній тріумф “Опенгеймера” – про те, як американці створювали атомну зброю, намагаючись обійти при цьому нацистських вчених? Так от – саме Гейзенберг, якого тут грає молодий Денієл Крейг (роль Бонда у нього ще тільки попереду), працював на Гітлера. Про це і фільм – про тих, хто рухає науку вперед, великі відкриття та тягар моральної відповідальності вченого перед всесвітом.

“Людина, яка пізнала нескінченність”

“Людина, яка пізнала нескінченність” - кадр із фільму

Це історія трагічного життя індійського математика Срініваса Рамануджана (його грає блискучий Дев Патель). Він походив з самих низів, не мав належної освіти, але мав жагу до знань і самотужки пізнавав світ математичного аналізу та теорії чисел. Більшість вважали його навіженим та ошуканцем. І лише тільки англійський математик Гарольд Гарді спромігся зрозуміти усю геніальність формул, які створював Срінівас. Саме він запросив його до Кембриджу, де Рамануджана і було обрано членом Лондонського Королівського товариства. Він став першим індійцем, якого ушановали такою почестю! На жаль, талановитий математик помер від туберкульозу у віці 32 років…

“Гра розумів”

“Гра розумів” - кадр із фільму

Джеймс Мюррей (Мел Гібсон) працює в Оксфорді над повним словником англійської мови. Проте мова настільки швидко розвивається, що науковець не поспіває за нею. І тоді він вирішує залучити до роботи звичайних людей, які будуть відшукувати цікаві слова та обороти речі і надсилати йому (геніальне у своїй простоті рішення, яке пихаті колеги Джеймса зустріли “у багнети”). Найефективнішим та найціннішим співробітником Мюррея у цій справі стає доктор Вільям Майнор (Шон Пенн) – у минулому талановитий військовий хірург, який наразі перебуває у психічній лікарні за скоєне ним вбивство.

Чудовий та небанальний фільм режисера Фархада Сафінії – один з найкращих за останні 15 років у кар’єрі Гібсона. До речі, це не перший спільний проєкт Мела та Фархада – раніше ще був “Апокаліпто” (про життя цивілізації Майя, сповнений натуралістичних кривавих сцен).

“Гра в імітацію”

“Гра в імітацію” - кадр із фільму

Байопік про видатного англійського математика Алана Тюрінга (Бенедикт Камбербетч) – людину, яка під час Другої світової війни спромоглася розшифровувати повідомлення, закодовані німецькою шифрувальною машиною “Енігма” (що врятувало британські підводні човни від цілковитого знищення). Але є одно але… Тюрінг був гомосексуалістом. За це вдячні британці змусили великого математика пройти через принизливу процедуру хімічної кастрації. Не витримавши, Алан наклав на себе руки… Одна з найкращих наукових ролей Камбербетча (і це при тому, що в його активі також “Війна струмів”, де він зіграв Томаса Едісона, та “Гокінг” – там актор перевтілився у Стівена Гокінга).

“Товстун та малюк”

“Товстун та малюк” - кадр із фільму

Фільм Крістофера Нолана “Опенгеймер” зібрав у прокаті $960 млн, отримав 5 “Золотих глобусів” та 7 “Оскарів”. Проте історія Опенгеймера вже екранізувалася раніше – наприкінці 80-х. І це як раз і є “Товстун та малюк”, який також має і другу назву – “Творці тіні” (як на мене, ця назва більш вдала). Саме сьогодні, - після тріумфу нолановського блокбастера, ту, стару стрічку, неймовірно цікаво передивитися. Для порівняння того, як по різному можна подавати, здавалося б, одну й ту саму історію.

До речі, товстун – це генерал Леслі Гровс (Пол Ньюман), малюк – Опенгеймер (актор Дуайт Шульц, відомий у нас по старенькому серіалу “Команда “А”).

“Небезпечний метод”

“Небезпечний метод” - кадр із фільму

Фільм Девіда Кроненберга розповідає про відносини Карла Густава Юнга (Майкл Фассбендер) з його пацієнткою Сабіною (Кіра Найтлі). І якщо спочатку то були суто ділові відносини, то з часом вони переросли у небезпечні особисті стосунки (варто зазначити, що Сабіна здатна отримувати сексуальне задоволення лише через приниження )… Друга важлива сюжетна лінія – віддалення Юнга від його вчителя – батька психотерапії Зигмунда Фрейда (Вігго Мортенсен). По суті, “Небезпечний метод” – то глибинна історія втрати усього: репутації, кар’єри, кохання та віри у власні знання та принципи. Найтлі тут – просто неймовірна!

“Тесла”

“Тесла” - кадр із фільму

У біографії видатного винахідника та фізика Ніколи Тесли (його грає досвідчений та як завжди переконливий Ітан Хоук) – й досі багато чорних дір. Проте, так воно ще цікавіше – можна спробувати щось додумати, вволю пофантазувати. Що режисер Майкл Алмерейд блискуче і зробив, створивши цікаву гру “А що ви знаєте про Теслу – а ну-ка загугліть”. Фільм одночасно схожий на феєричну виставу мага-фокусника, на яскравий комікс, на спалах світла у суцільній темряві. Потужний та нешаблонний байопік!

Раніше ми також ділилися цікавими фактами про українських науковців . Сьогодні — саме той день, коли про них потрібно дізнатися більше!