Травневі кіноновинки: Раян Рейнольдс та його уявні друзі, повернення шаленого Макса і пошуки чорних скарбів

Кіно та серіали
Олександр Панченко

Олександр Панченко

Кінооглядач

Новинки кіно у травні 2024 року, картинка
Фото: Хочу!

Що будемо дивитися в останній місяць весни

Травень виявився на дивовижу приємним – на нас чекають численні прем’єри: як відвертих блокбастерів (“Планета мавп” та “Шалений Макс”), так і якісного фестивального кіно (“Дивотріп”, “Спадкоємець”). Є що дивитись, є з чого обирати. І це класно!

“Дивотріп”

У центрі сюжету - дівчина Ліліан (Талія Райдер, “Вестсайдська історія”), яка потрапила у Вашингтон зі шкільною екскурсією. Відокремившись від однокласників, дівчина рушає у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США. У своїй подорожі сучасною Америкою дівчина зустрічає різних людей, що називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків.

Талія Райдер, окрім виконання головної ролі, спробувала себе у музиці: вона написала й виконала одну з ключових пісень у фільмі. Разом із нею в кадрі працювали Саймон Рекс (франшиза “Дуже страшне кіно”) та Айо Едебірі (“Ведмідь”). Світова прем'єра “Дивотріпу” відбулася на 76-му Каннському кінофестивалі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Будинок “Слово”. Нескінченний роман”

У Києві є відомий РОЛІТ (Кооператив “Робітник літератури”) – житловий будинок радянських письменників. У Харкові – будинок “Слово”. Дуже корисний винахід “совка” – коли усі робітники “умственного труда” – знаходилися в одному місці. Тобто, під єдиним ковпаком, зручним для контролю та прослуховування. Саме з цих будинків люди у шкірянках щоночі вивозили письменників. Більшість з них додому вже ніколи не повернуться…

Цей фільм Тараса Томенка “вийшов” з його ж документальної стрічки 2017-го року “Будинок “Слово”. Саме той проєкт надихнув Томенка на подальшу розробку теми . Цього разу він написав сценарій та зняв повнометражну ігрову стрічку. Про молодого хлопця (В'ячеслав Довженко), який мріє стати провідним письменником, для чого починає слідкувати за своїми сусідами по будинку, і передавати інформацію куди слід…

“Спадкоємець”

Це історія модельєра Елліаса Барнеса, який у 30 років стає художнім керівником відомого паризького модного дому. Через постійні стреси і сурові дедлайни, він починає відчувати неприємний біль у грудях. Коли помирає його батько, Елліас вимушений поїхати у Монреаль, щоб взяти на себе організацію похорон. Там він і виявляє, що успадкував набагато більше проблем, ніж слабке серце.

Фільм засновано на однойменному літературному бестселері французького письменника Александра Постеля (у нас перекладено два його блискучих романів: “Зона домінування” та “Обілений”).

Це вже друга режисерська робота колишнього актора Ксавʼє Леграна в повнометражному кіно. Його короткометражна стрічка “Перш ніж утратити все” 2014 року була номінована на “Оскар”, а перший повний метр “Опіка” 2017 року приніс творцю на Венеційському кінофестивалі “Срібного Лева” за режисуру та Приз за найкращий дебют.

“Химера”

Головний герой фільму (зірка серіалу “Корона” – актор Джош О'Коннор) - чоловік із туманним минулим, на ім’я Артур. Повернувшись у рідне містечко, яке він полишив багато років тому, Артур стикається з місцевою бандою чорних археологів. І треба сказати, що Артур, точніше один його незвичний талант, їх вельми зацікавив. Адже він вміє… відчувати порожнечу. Його сила допомагає негідникам збагатитися. Але вона також призводить і до неочікуваних наслідків.

Фільм зняла режисерка Аліче Рорвахер - номінантка на премію “Оскар” за короткометражну стрічку “Учениці”, а також дворазова призерка Каннського кінофестивалю: фільми “Щасливий Лазар” та “Дива”. Журнал Rolling Stone називає мисткиню одним зі світил сучасного італійського кіно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Уявні друзі”

Одного дня звичайна дівчинка починає бачити навколо себе дивних створінь. Не привидів, не інопланетян, а саме створінь - дуже милих і пухнастих. З тих, що ми колись у дитинстві створювали у власній уяві. Так от, - ці “придумки” – справжні і живі. Окрім дівчинки їх також бачить доросла людина – її сусід (Райан Рейнольдс). Разом вони беруться допомогти численним новим друзям зустрітися з їхніми творцями, які давно вже виросли та забули про них.

Цей фільм зняла зірка культового серіалу “Офіс” Джон Кразінські. Він же запросив у стрічку свого екранного офісного боса – Стіва Карела – той подарував голос велетенському фіолетовому пухнастику на ім’я Бу. А дружина Джона – акторка Емілі Блант – озвучила… єдинорога.

“Фуріоза: Шалений Макс. Сага”

Ви ще пам’ятаєте фільм “Шалений Макс. Дорога гніву” 2015 року? Якщо ні – то передивіться – він того вартий. Так от, “Фуріоза” – це приквел до тієї стрічки, що розповідає історію жінки-воїна, яка виживає у постапокаліптичному світі. Тільки тоді її грала несамовита і прекрасна Шарліз Терон. Зараз – 28-річна Ані Тейлор-Джой, яку усі добре знають по чудовому міні-серіалу “Ферзевий гамбіт”.

У центрі сюжету – викрадення з рідної домівки юної Фуріози бандою байкерів на чолі з Дементосом (Кріс Гемстворт, франшиза “Тор”). Відтепер її головне бажання: помститися та повернутися додому. Як і минулу стрічку, цю теж зафільмував Джородж Міллер. Її бюджет склав $233 млн. Зйомки проходили у пустелях Австралії.

“Королівство планети мавп”

Цей фільм - продовження стрічки 2017-го року “Війна за планету мавп” та четверта картина у серії перезавантаження франшизи “Планета мавп”.

“Королівство планети мавп” - це історія мандрівки молодого шимпанзе Ноа та людської дівчини на ім’я Фрей. Разом вони досліджують світ, де люди здичавіли, поступившись бойовим і розумним мавпам. Тож забудьте все, що ви знали та чули про теорію еволюції. Відтепер мавпи полюють на людей! В режисерському кріслі – Вес Бол, відомий за франшизою “Той, що біжить лабіринтом”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми ділилися з вами головними серіальними новинками травня. Тут точно є дещо цікаве для вас!