Режисер фільму "20 днів у Маріуполі" прославився на увесь світ: Мстислав Чернов здобув премію Гільдії

Новини культури
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

До щорічної премії Оскар , на яку два роки поспіль не допускали президента України з промовою, залишилося зовсім трохи. А це значить, що зараз в Америці проходять інші кінопремії, де визначають кращі проєкти за минулий рік. Серед них опинився й український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова.

Так, у ніч на 11 лютого відбулася 76-та всесвітньо відома церемонія DGA Awards у Лос-Анджелесі. У пресі вона більш відома, як премія Гільдії режисерів США і вважається "генеральною репетицією" перед Оскаром.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На 76 офіційну церемонію був запрошений знаний український режисер Мстислав Чернов, чия документальна робота "20 днів у Маріуполі" наробила шуму не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Адже фільм є режисерським дебютом фотожурналіста, а разом зі своєю командою вони були останні, хто висвітлював знищення росією одного з мирних міст України. Стрічка показує кадри облоги Маріуполя та одних з найстрашніших її епізодів, як, до прикладу, авіаудар по пологовому та дитячому будинках.

За свою роботу Мстислав Чернов отримав нагороду в номінації "Видатні режисерські досягнення в документальному кіно". А згодом українець зі сцени розповів про щоденні обстріли мирних українських міст, зокрема й про те, як днями, 9 лютого, росіяни здійснили черговий жорстокий напад на рідне місто режисера – Харків.

Сьогодні моє рідне місто атакували. Семеро людей було вбито, серед яких троє дітей. Тож це сумний день. Водночас я визнаю силу кіно, стоячи тут і дивлячись на вас. Бо коли ці діти, ці люди біжать від бомб у підвали, вони дивляться фільми,

– сказав Мстислав Чернов.

Режисер фільму "20 днів у Маріуполі" прославився на увесь світ: Мстислав Чернов здобув премію Гільдії - фото №1
Фото: instagram.com/directorsguild
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, нещодавно фільм "20 днів у Маріуполі" відзначився перемогою на London Critics' Circle Awards. Для Мстислава Чернова це стала чергова перемога на міжнародній арені.