Чи можна давити прищі? Дерматовенеролог пояснює, як робити це правильно

Догляд за обличчям і тілом
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото жіна давить прищ
Фото: cyclodynon

Рекомендації лікаря щодо догляду та вичавлювання прищів

Скільки б разів людям не розповідали про заборони і наслідки, вони продовжуватимуть давити прищі. Не лякає ризик занесення інфекції та можливі рубці і плями після такої дії, позбутися яких дуже складно.

Чим шкідливо видавлювати прищі та які ризики такої маніпуляції? На ці питання та найменш травматичний спосіб видавити прищ, розповідає лікар-дерматовенеролог  Вікторія Миронюк для wonderzine.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прищ – це запалення, яке відбувається у волосяному фолікулі, якими вкрита наша шкіра. Тому прищі можуть з'являтися у будь-якому місці на тілі. Найбільш розповсюджені ділянки появи прищів - на обличчі, грудях і верхній частині спині. Люди з жирним типом шкіри більше страждають від появи прищів.

Розрізняють  періодичні й систематичні вугрові висипи. Періодичні можуть з'являтися перед місячними, від носіння маски, стресу чи погано змитого макіяжу. Систематичні - це вугрова хвороба, або акне.

 Якщо у вас багато запальних вузликів, гнойничків і комедонів, будь-яке видавлювання (навіть одного прищика) може значно погіршити стан шкіри. Тому людям, які мають акне, видавлювати прищі категорично заборонено. Видавлювання чи так звана "чистка" – це не лікування,
попереджує лікар

Деякі люди отримують психологічне полегшення від видавлювання прищів.Цю проблему треба пропрацьовувати із психологом, інакше вони ризикують заробити рубці й пігментні плями.

Як запобігти появі нових прищів?

Людям із жирним типом шкіри потрібно періодично застосовувати себорегулювальні й відлущувальні засоби: ретиноїди, саліцилову та азелаїнову кислоту. Вони запобігають двом важливим чинникам утворення вугрів – гіперсебореї (надмірному саловиділенню) та гіперкератинізації (неправильному відлущенню клітин епідермісу). Використання бензоїлу пероксиду – має протизапальну та антимікробну дію.

Які прищі не видавлювати категорично, а які не варто, але можна?

Закриті комедони. Власноруч їх давити не варто: можна більше травмувати шкіру.

Червоні вузлики без гною. Категорично не давити! Завдасте шкірі травмування і запалення прогресуватиме.

Прищики з гнійним вмістом . За потреби можна видавити.

Важливо: не можна давити прищі у "трикутнику смерті" - біля носа та над верхньою губою: якщо необережно видавити прищ у даній зоні, можна отримати глибоке запалення та, як наслідок, навіть інфікування головного мозку.

Якщо у людини акне, ніяких прищів давити не можна, краще звернутися до лікаря та підібрати правильне лікування.

Що робити з чорними цятками?

Чорні точки - це шкірне сало, яке при окисленні з повітрям набуває чорного кольору.Чорні точки, які нагадують пробки, можуть бути симптомом комедональної форми акне. Чорні цятки не варто вичавлювати, краще за ними правильно доглядати.

На фото жінка вичавлює прищ у дзеркалі
Фото: health.24tv.ua

Як правильно видавити прищ усвідомлюючи усі можливі ризики?

  • Вичавлювати прищ треба чистими руками з короткими нігтями;

  • очистити обличчя пінкою чи гелем для вмивання;

  • перед видавлюванням на прищ покласти теплий компрес на кілька хвилин - змочити рушник теплою водою і прикласти на ділянку;

  • простерилізувати голку від шприца чи спеціальний ложкоподібний інструмент (впродовж 10 хвилин прокип’ятити його у воді та обробити 96% розчином спирту. Або потримати над запальничкою та остудити);

  • голівку гнійного прищика треба проколоти з першої спроби, дуже обережно, не надто глибоко, щоби не пробити стінку фолікула;

  • чистими ватними дисками або паличками  з двох боків злегка надавити на прищ, щоби вичавити гнійний вміст;

  • обробити 2% саліциловою кислотою чи спиртовим розчином. А коли утвориться кірочка, нанести локальний засіб на кшталт бензоїл пероксида.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щоб потім не реанімувати шкіру та не отримати небажані наслідки, краще не давити прищі взагалі. А як правильно підібрати крем від прищів , щоб мати чисту шкіру, ми розповідали раніше.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.