Яка буває термобілизна та як її правильно обрати під себе

Практичні поради
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зима приносить собою багато хороших моментів та емоцій. У зимову пору необхідно відповідно одягатися, підібрати шапку під форму обличчя ,  носити взуття з високою підошвою та володіти знаннями, як зігрітися на морозі.

Більшість фахівців рекомендують зігріватися рухливістю, теплими безалкогольними напоями та багатошаровим одягом. Також важливо правильно підібрати термобілизну під потреби і фізичну активність, розповідає health.24tv.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Яка буває термобілизна та як її правильно обрати під себе - фото №1

Переваги термобілизни оцінюють альпіністи, любителі активного зимового відпочинку, ті, хто взимку їздить на велосипедах та байках і зимові рибалки.

В першу чергу необхідно вирішити цілі та температуру, для якої потрібна термобілизна. Ви плануєте повільні прогулянки, бігати чи грати у хокей? Для різних занять потрібно обирати білизну з різних матеріалів.

Натуральний матеріал - чудово підходить для помірного навантаження, адже бавовна швидко стає мокрою і перестає зберігати тепло. Вовна добре пропускає повітря та е утримує тепло, але потребує особливого догляду: щоб зберегти форму і властивості, періть вручну чи використовуйте спеціальні режими без віджиму. Цей матеріал має антибактеріальні властивості, що робить речі стійкими до появи неприємних запахів.

Синтетика - ідеальна для активних занять. Гарно відводить вологу і створює теплий повітряний шар між тілом і тканиною. У догляді дуже проста: швидко сохне, не піддається деформації і не збігається.

  • Поліпропілен ефективно відводить вологу від тіла і не намокає. Але не варто носити її занадто довго або спати в ньому, тому що цей матеріал може сушити шкіру.

  • Поліестер за своєю структурою схожий на бавовну. Речі з цього матеріалу відрізняються м’якістю, довговічністю та добре відводять вологу від шкіри.

  • Поліамід найчастіше використовується у виробництві безшовної термобілизни. Речі з цього матеріалу легкі та гладкі на дотик.

  • Еластан додають в інші матеріали, щоб зробити їх більш еластичними та зносостійкими. Чим більше таких волокон у складі тканини, тим краще білизна тягнеться.

Комбінована термобілизна - найбільше оптимальний вибір. Вона забезпечує високу тепломісткість та відводить рідину. Можна використовувати для повільних прогулянок і активного відпочинку.

Яка буває термобілизна та як її правильно обрати під себе - фото №2

Яка буває термобілизна

Розрізняють кілька видів термобілизни, враховуючи фізичне навантаження:

Ультралегка - X-Light, Extra-Light, Cool – термобілизна призначена для інтенсивних занять у теплу погоду в літньо-осінній період при температурі до +10 градусів.

Легка - Light – при помірному фізичному навантаженні підходить для температури до +10 градусів, при високому – може витримувати температуру до -10 градусів.

Warm – створено для холодної пори року, добре зберігає тепло при температурі до -20 градусів та помірному фізичному навантаженню.

X-Warm – для екстремально холодних умов.

Для додаткового комфорту вибирайте безшовні моделі або ті, в яких плоскі шви розташовані зовні, а не на вивороті.

Яка буває термобілизна та як її правильно обрати під себе - фото №3

Як підібрати розмір термобілизни

Термобілизна буває чоловічою та жіночою, у кожного виду свої особливості крою та розмірний ряд. Є ще варіанти унісекс, які підійдуть чоловікам і жінкам, а також одяг для дітей.

Намагайтеся не купувати білизну без примірки. Білизна повинна щільно прилягати до тіла, ніби друга шкіра. Не купуйте комплект більшого розміру — чим вільніша термобілизна, тим вона менш ефективна. І навпаки, одяг не повинен бути тісним і натирати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви прагнете подовжити строк служби, дотримуйтесь правил прання. Завжди вивертайте білизну та дізнайтеся,  чим краще прати ваші речі: гелем, чи порошком.