Як не розоритися на Чорну п’ятницю: лайфхаки, що допоможуть зробити покупки дійсно вигідними

Шопінг
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Вже цієї п’ятниці на нас очікує шквал розпродажів та вигідних пропозицій, що допоможуть суттєво зекономити бюджет. Про зворотну сторону розпродажів та про те, як не витратити більше, ніж планували від початку - розповідаємо у цьому матеріалі.

Цьогоріч Чорна п’ятниця припадає на 24 листопада. Хоча насправді магазини та торгові мережі в Україні розпочинають пропонувати знижки на товари та послуги за кілька тижнів до самої події. Як не розгубитися серед величезної кількості спокусливих акційних пропозицій і обрати найвигідніші - розповіла РБК-Україна маркетолог Анна Коник.

Чому люди чекають на Чорну п’ятницю

За словами Анни, люди люблять знижки, особливо під час війни, коли всі намагаються дуже економити. “Тому зараз чорна п’ятниця для більшості - це можливість вигідніше придбати певний товар чи послугу. Для брендів це також додатковий інфопривід нагадати про себе, залучити клієнта" , - пояснює маркетолог.

Також вона додає, що насправді розпродажі відбуваються цілий рік, а ціни на певні товари часом коливаються. Втім, багато людей можуть чекати розпродажів на Чорну п’ятницю, щоб купити бажаний товар: “Чорна п’ятниця, як щорічна подія, дає зовсім інше відчуття порівняно зі звичайними знижками, адже часто бренди пропонують придбати товар чи послугу -50%, -70% та навіть більш вигідні пропозиції”.

Фото: townsvillebulletin.com.au
Фото: townsvillebulletin.com.au

Чому ми нерідко купуємо те, що не планували

Знижки - це потужний психологічний інструмент. Він може викликати у людей почуття жадібності, страху пропустити щось важливе та задоволення від вдалої покупки. Тому маркетологи використовують ці почуття, щоб спонукати людей до придбання того, що насправді вони не планували або навіть не потребували.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які тригери застосовують маркетологи:

  • бажання заощадити кошти : люди відчувають бажання діяти негайно, щоб заощадити, коли бачать привабливу ціну;

  • пропозиції з обмеженим часом : люди погоджуються на них через те, що такі пропозиції здаються їм привабливішими, ніж шукати десь в іншому місці пізніше;

  • відчуття нестачі : для його створення часто говорять про обмежений запас товарів.

Як обрати найвигідніші пропозиції зі знижками

► Ще до настання Чорної п’ятниці складіть список речей, які ви дійсно хочете купити.

► Промоніторте, яка повна вартість товару. Це допоможе зрозуміти, чи дійсно вигідні знижки вам пропонують.

► Порівняйте вартість товару у різних магазинах. Посилання на найвигідніші пропозиції збережіть у нотатках або ж у вкладках браузера на ноутбуці чи телефоні.

Як уникнути імпульсивних покупок:

  • ходіть на шопінг з економним другом чи подругою, які допоможуть прийняти більш зважене рішення;

  • не беріть кошик під час покупок - так ви не зможете взяти зайві речі;

  • пишіть списки покупок, щоб зосередитися на дійсно необхідних товарах;

  • заплануйте інші заходи під час днів розпродажів (відвідати друзів, сходити в театр тощо).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, на який день випадає Різдво 2023 за новим календарем. Прочитайте та збережіть цю важливу інформацію .

Фото: wwd.com