Як правильно точити ножі, щоб вони швидко не затупилися: поради експертів

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Серед всього кухонного начиння ножі займають, мабуть, найважливіше місце. За відсутності вилки - можна їсти ложкою, а ножа, навряд чим заміниш. Погодьтеся - пиляти хліб тупим ножем, ще те задоволення. А якщо ви ще звикли алюмінієві банки з кукурудзою відкривати ножем…

Щоб ножі залишалися гострими, за ними потрібно вміти правильно доглядати. Ніщо так не зіпсує приготування їжі, як тупий ніж. Вдосконалювати звичку точити ножі самостійно потрібно, адже вона не раз знадобиться вам у побуті. Кілька ефективних порад, які допоможуть ножам лишатися гострими, розповідає korisno .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Постійна практика і час вдосконалять ваші навички та кілька порад, від експерта з виживання та досвідченого мандрівника Дрю Коновера, не завадять. Правильно точити ніж найпростіше за допомогою точильного каменю. А для його використання варто знати певні хитрощі. Для процесу заточки вам знадобиться точильний камінь, перманентний маркер і вода або мінеральна олива.

Як правильно точити ножі, щоб вони швидко не затупилися: поради експертів - фото №1

Спочатку ми занурюємо точильний камінь в олію чи воду. Сухим камінь використовувати не бажано, щоб він не став не ефективним, адже металева стружка з часом може забити “камінь”. Під час заточування можна періодично змочувати камінь, надмірна кількість води не зашкодить, а  мала кількість води може стати проблемою.

Далі. по мокрому каменю, маркером розфарбовуємо скіс заточення. Так буде видно де камінь зіштовхується з краєм леза, щоб не зайти занадто далеко. Коли позначка маркера зникатиме, тоді ніж просунутий достатньо.

Перед тим, як починати заточення потрібно знайти правильний кут. Тримайте ніж близько до себе, покладіть його на камінь так, щоб лезо було направлене до вас. Пальці вільної руки складіть на незагострену сторону ножа, щоб кінчики звисали та лежали на камені. Тримайте пальці на одному місці - це збереже правильний кут.

Далі обережно робіть проходи ножем по каменю до відчуття задирки по краю. Великим пальцем перевірте заточення, але з обережністю, щоб не порізатися.З одного боку ніж має відчуватися жорсткішим, а з іншого - гладким. Коли на боці, який гострите з'являться нерівності - поверніть його і повторіть всі рухи з іншого боку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Таким чином у вашому будинку завжди будуть заточені ножі. Головне - не порізатися! А якщо у вас затупились ножиці ми знаємо хороший спосіб і точилка не знадобиться.