Брудна мідна турка стане, як нова: як відчистити її до блиску

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Готувати ароматну каву можна багатьма способами: від звичайного запарювання кип'ятком до казкового процесу приготування у джезві на вогні чи піску. Але відчистити мідну турку з часом стає важко.

Для мідної джезви недостатньо просто її помити, адже з часом мідь окислюється і набуває тьмяного відтінку. Повернути зовнішньому вигляду красу і новизну можна за кілька хвилин простим способом, розповідає radiokava.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Брудна мідна турка стане, як нова: як відчистити її до блиску - фото №1

Найпопулярніші способи очищення:

  • Лимон

  • Кетчуп

  • Поліроль

Чищення всередині

Щоб не зруйнувати тонкий шар олова потрібно діяти обережно. Після заварювання, завжди промивайте джезву теплою водою. І витирайте насухо м’якою тканиною чи серветкою.

Якщо всередині з’явився шар з кавових масел, з ними можна впоратись з допомогою рідкого мийного засобу та м’якої тканини. Не використовуйте жорстку мочалку чи металеву сітку.

Для сильного забруднення можна використати суміш лимонної кислоти, солі та соди. Змішайте інгредієнти, залийте водою і обережно підігрівайте. Також можна “заварити” лише лимонну кислоту з сіллю.

Чистка зовні

  • Натерти кетчупом або лимоном;

  •  дати постояти 10-30 хвилин;

  •  змити чистою водою;

  •  витерти насухо.

Для більшої ефективності, можна використовувати лимон з сіллю.

Якщо немає часу існує спеціальна поліроль. Її потрібно нанести на турку м'якою вологою ганчіркою і змити водою. Витерти насухо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зазвичай, зовнішній вигляд не впливає на смак напою, але користуватися чистим приладдям набагато приємніше. Раніше ми писали, для чого можна використовувати зубну пасту, окрім чищення зубів.