Названо найкращий режим для вашої пралки: одяг буде чистий, а техніка проживе набагато довше!

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото пральна машинка
Фото: lutsk

Правильний режим прання збереже одяг від пошкоджень

Пральна машинка потребує регулярного очищення зовні і всередині. Багато господинь додають для очищення агресивні речовини не задумуючись, що це може пошкодити техніку та погано позначиться на подальшому використанні.

Іноді без видимих причин одяг може зменшуватися після прання, змінювати колір чи зазнавати ушкоджень. До такого результату призводить неправильний режим, який обирається для того чи іншого одягу, розповідає leeds.

Експеримент, який провели вчені Лідського університету у Великій Британії визначив, які режими найкраще підходять для одягу, щоб він довше мав вигляд нового.

Тривалість циклу прання. Зменшення тривалості циклу прання та температури води може значно подовжити термін служби одягу та зменшити кількість барвників і мікроволокон, що потрапляють у навколишнє середовище.

Використання коротших і холодніших прань — це простий спосіб, яким кожен може подовжити термін служби свого одягу та зберегти його подалі від звалища.
Доктор Люсі Коттон

Керівник дослідження Річард Блекберн зазначив, що зменшення часу прання та температури води допомагає довше зберегти одяг, а також дозволяє значно економити воду та електроенергію.

Для експерименту було випрано 12 темних і вісім яскравих футболок від добровольців з пральним порошкам з біологічними добавками, разом із білими тканинними квадратами, щоб перевірити стійкість кольору. 

Що показав тест

  • менша втрата кольору на футболках, які були прані з холоднішим і швидшим циклом;

  • швидше, більш холодне прання зменшило перенесення барвника з кольорового прання; 

  • Значно менше мікроволокон потрапляє у стічні води під час більш швидкого та холодного прання.

Раніше ми розповідали, для чого вивертати весь одяг перед пранням. Адже це позначиться на збереженні речей та покращить якість прання.