Правила прання штор з різних тканин: які засоби не зашкодять

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Для різних штор є свої правила прання
Прання штор з різних тканин. Фото: Хочу!

Перед пранням штор потрібно дізнатися, з якого матеріалу вони зроблені

Штори на вікнах є чудовою прикрасою та елегантним доповненням до інтер’єра. Але прання таких речей потребує вміння, часу та спеціальних засобів.

Звичайно, найпростіше віднести штори у хімчистку, особливо, якщо це варіанти з дорогих тканин. При пранні в домашніх умовах потрібно знати, які засоби не пошкодять і не зіпсують матеріал, розповідає studiadt.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чистити штори потрібно регулярно за допомогою пилососа та лишати на провітрювання у вітряний день. Тканини добре вбирають пил, бруд та запахи, тому рекомендується прати їх раз на 3-5 місяців.

Які чистити різні штори

Парча . Чистка даного виду штор залежить від конкретного складу тканини. Може застосовуватися суха чистка, хімчистка або прання.

Шенілл . Пил допомагає прибрати пилосос. Далі очищення здійснюється за допомогою перхлоретилену.

Вуаль . Такий матеріал добре піддається пранню у пральній машині і вручну. Однак необхідно пам’ятати, що засоби для прання вуалі повинні бути без відбілювачів. Після прання вуаль можна гладити лише через тканинну прокладку і без пари. Піддавати хімічній чистці вуаль взагалі неприпустимо.

Органза. Штори з такого матеріалу перуться акуратно з використанням м’якого мийного засобу. Гладити такі фіранки слід дуже обережно.

Льон. Штори з льону не тільки натуральні і довговічні, а і досить прості у догляді. Найкраще прати їх вручну, а сушити - на рівній поверхні. Після прання та сушіння лляні штори необхідно пропрасувати під високою температурою.

Шовк. Ця тканина найчастіше використовується для штор. Прати шовкові вироби слід в теплій воді, використовуючи розчин з нейтральних засобів. Після прання необхідно добре промити в прохолодній воді, трохи відтиснути і сушити в розправленому положенні. Найкраще шовкові вироби прасувати злегка вологими.

Велюр. Штори з велюру також можна випрати вручну тільки в теплій (близько 30 градусів) воді або в пральній машині на делікатному режимі. Такі портьєри при необхідності можна дуже обережно піддавати хімічній обробці. Після прання та сушіння велюрові штори прасують лише з виворітного боку і через іншу тканину.

Оксамит . Оксамитові штори можна прати тільки вручну і в прохолодній воді. Сушити на рівній поверхні.

Жаккард . Портьєри з жаккарда перед вологим чищенням необхідно обробити пилососом.Використовувати сильні хімічні засоби не можна. Сушити якомога далі від прямих сонячних променів.

Сатин . Штори з сатинової тканини перуть спеціальними мийними засобами, без відбілювача. Після прання такі штори слід добре пропрасувати з парою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як очистити штори не знімаючи з вікна. Адже іноді вони бувають дуже важкими та громіздкими.