Підмочена репутація: 6 причин, чому ваш пес може мочитися у ліжко

Домашні тварини
869
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми писали, як безпечно вигулювати пухнастиків у морозні дні. Оскільки за неправильних дій у тварини можуть виникнути проблеми зі здоров’ям, зокрема - цистит. Та підмочувати матрац песик може й з інших причин. Детальніше про це розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Хороший господар знає, що сварити тварину, яка надзюрила на лежак чи ліжко - неправильно. Потрібно розібратися у причині, щоб краще зрозуміти потреби улюбленця.

Як зазначає кінолог та зоопсихолог Єлизавета Варжанська, це може бути сигналом про порушення роботи сечовидільної системи, стрес, травму або ж індивідуальною особливістю тварини. І аж точно не просто вам на зло.

Чому собака дзюрить в ліжко: причини

Здоров’я

Нечистоплотність тварини може стати наслідком:

  • стерилізації

  • циститу

  • хвороб ШКТ та нирок

  • запалення сечовивідних шляхів або зовнішніх статевих органів

  • зараження гельмінтами

  • захворювань нервової системи (наприклад, епілепсія)

  • ендокринних захворювань, що викликають надмірне пиття.

У такому разі вам потрібно звернутися до ветеринарного лікаря та провести необхідні дослідження. Іноді нечистоплотність може бути єдиним видимим симптомом певного захворювання. Тому якщо вчасно помітити серйозні розлади на такій стадії, є більше шансів на повноцінне одужання пухнастика.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Стрес та тривожність

Іноді те, що тварина пісяє в ліжко, може бути сигналом, що вона психічно травмована або ж у поганих стосунках зі своїм власником. Останнє може бути наслідком систематичних покарань, жорсткого дресирування, відсутністю уваги та ігнорування потреб тварини.

Якщо тварина робить калюжі у період відсутності господаря, тоді це може вказувати на сепараційну тривожність. Вона виникає у собак з фобіями, страхом вулиці, людей чи інших тварин.

Іноді собака може мочитися на свій лежак чи ліжко власника, щоб задобрити його. Оскільки для тварини відкрита демонстрація свого запаху  спробою помиритися або показати свою довіру чи беззахисність.

Психічна травма

Деякі з них не пов’язані з тривожністю. Наприклад, якщо цуценята ростуть у тісних клітках чи вольєрах, то звикають до життя у запаху сечі та мочитися під себе.

Також тварина може багато пити через перезбудження та дисбаланс навантажень. У такому разі вона теж може помочитися не у тому місці.

Ще одна причина пов’язана з відучуванням цуценяти ходити на пелюшку вдома. Господар може карати тварину за туалет на пелюшці, а не на вулиці. Цуценя може зрозуміти такі дії власника як необхідність шукати іншу м’яку поверхню для спорожнення.

Фото: @harleyandcho
Фото: @harleyandcho

Фізіологічна або генетична особливість

Деякі породи собак просто не здатні терпіти багато часу, а тому їх потрібно вигулювати по 3-4 рази на день.

Іншою причиною може бути генетично обумовлений слабкий сфінктер сечового міхура та його малий розмір.

Також нечистоплотність може передаватися генетично у поколіннях у дуже інфантильних та тривожних собак при систематичних помилках у розведенні. Тому, якщо плануєте брати песика, звертайте увагу і на його батьків.

Малий вік 

Якщо тварині до 7 місяців, вона може просто не розібратися куди їй потрібно ходити в туалет. Тому приділіть їй увагу та через похвалу і заохочення навчіть ходити в туалет в необхідне місце.

Мічення

Часом пес може мітити ліжко, щоб ніхто туди не ліз та не забирав. Тому без гострої потреби не варто постійно прати лежак.

Що робити з лежаком, на який надзюрив пес

  • Використайте спеціальні ензимні засоби, що продаються в зоомагазинах, щоб усунути гормональні складові сечі.

  • Виперіть чохол та наповнювач гіпоалергенним або дитячим пральним порошком. Та перед пранням зверніть увагу на рекомендації з догляду за лежаком від виробника. Якщо чохол прати можна, а наповнювач  - ні, тоді просочіть середину засобом з зоомагазину, а чохол виперіть, як описано вище.

  • Застеліть ліжко собаки пелюшкою або покладіть її під чохол. Вона вбиратиме вологу, водночас наповнювач залишатиметься сухим, а чохол можна зняти та випрати.

  • Накрийте ліжко постіллю. Спеціальна постіль з мембрановою підкладкою вбереже лежак від сечі та спростить догляд за виробом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, чим не можна годувати птахів взимку. Це може принести більше шкоди, ніж користі.

Фото: @harleyandcho