Домашній ресторан: чим не варто пригощати морську свинку, щоб не опинитися у ветеринара

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Якщо до кота та собаки в родині ще не готові, то зазвичай вибір зупиняється на морській свинці. Та щоб новий домашній улюбленець прожив довге та щасливе життя, потрібно створити для нього певні умови, зокрема - забезпечити якісним та збалансованим харчуванням. Більше про це розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Багато батьків обирають для своїх дітей як першого домашнього вихованця саме цього милого гризуна. А все тому, що морські свинки невибагливі та не потребують значних витрат при утриманні.

Проте варто подбати про відповідні умови для морської свинки, щоб вона не хворіла і прожила якнайдовше. Як зазначають фахівці MasterZoo, харчування - один з найважливіших факторів збереження здоров’я та краси свинки.

Особливості організму гризуна

► У морських свинок довгий кишківник і він пристосований до перетравлення багатої на клітковину їжі (сіна, трави). Тому солодкі фрукти та ягоди, з’їдені в смак, можуть викликати у свинки бродіння та розлад травлення.

► В їх організмі не виробляється вітамін С , що необхідний для підтримки імунітету, нормального зростання та розвитку тощо. Тож в кормі мають бути продукти, що включають велику кількість цього вітаміну.

Фото: freepik.com
Фото: freepik.com

Що їдять морські свинки

Сіно 

Має становити щонайменше 50% добового раціону морської свинки. Завжди обирайте лише якісне сіно: зеленого або жовтуватого кольору, без пилу та сміття, з приємним запахом. В жодному разі не купуйте упаковки сіна, в яких присутні паразити, павутина, пліснява, сліди грибка або трава пахне прілим, пліснявою чи має інший нехарактерний запах.

Сухий зерновий корм 

Має складати 25-30% щоденного раціону улюбленця. Його основу мають складати овес, ячмінь, пшениця, кукурудза, сочевиця, насіння соняшнику, просо, висівки. Іноді виробники додають у корм різні ласощі (сухі фрукти, насіння гарбуза та горішки), але їх має бути небагато, оскільки свинки схильні до зайвої ваги, а вона, своєю чергою, провокує розвиток багатьох захворювань.

Зелень

Найкраще свинкам смакує зелень злаків, листя кульбаби, подорожника, конюшини, лопуха, а також ромашка, деревій, морквяне бадилля, петрушка.

Фрукти, овочі та ягоди

Не мають перевищувати 20% загального раціону. Також вони обов’язково мають бути сезонними, оскільки тепличні продукти принесуть свинкам більше шкоди, ніж користі.

Найкраще свинці смакуватимуть морква, селера, буряк, яблука, груші, гарбуз, огірок, кабачок, слива, абрикоса, вишня і черешня (без кісточок), полуниця, кольорова капуста та брокколі, молода кукурудза, виноград (без кісточок).

Зверніть увагу, що продукти мають бути не зіпсовані, вимиті, очищені від шкірки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вода та вітамінно-мінеральні добавки

В клітці улюбленця завжди має бути краплинна напувалка з чистою та свіжою водою, спеціальні крейди та мінеральні камені.

Гілки дерев

Найбільшу користь гризунам принесуть гілочки яблуні, груші, верби, берези, ясена, горобини та липи. Навесні давайте їх разом з листям (попередньо помийте та підсушіть).

Не давайте своїй морській свинці:

  • м’ясо, рибу, яйця та молочні продукти, оскільки морські свинки є вегетаріанцями;

  • трави чистотілу, берізки, конвалії, хвоща, жовтця, молочаю, пасльону, маку, цибулинних рослин, щавель, валеріану;

  • будь-які солодощі, кондитерські вироби, випічка, хліб, сухарики, чипси;

  • консерви;

  • спеції;

  • гриби;

  • кісточки та насіння фруктів;

  • деякі горіхи;

  • цитрусові та фініки;

  • цибулю, часник, редис, редьку, баклажани, картоплю, квасолю, відварений горошок;

  • гілки хвойних, цитрусових, смолистих кісточкових дерев.

Фото: freepik.com
Фото: freepik.com

Якщо раціон морської свинки складений неправильно , то в неї можуть проявитися наступні симптоми :

  • розлад травлення;

  • тьмяна шерсть;

  • надмірно відрослі зуби;

  • поганий апетит;

  • здуття живота.

В такому разі обов’язково зверніться до ветеринарного лікаря. Не займайтесь самолікуванням та різкою зміною раціону - зробите лише гірше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, як навчити пернатого улюбленця спілкуванню. Більше про це - у цій статті .

Фото: freepik.com