Котам купують більше, а собачники - більше витрачаються: в Україні порахували середній чек на домашніх улюбленців

Домашні тварини
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Ні для кого не секрет, що хатні тваринки приносять радість, позитив, вчать людей відповідальності й співчуттю до інших, допомагають знімати стрес і можуть стати найкращими друзями для родини. Проте на утримання домашніх улюбленців потрібно витрачатися, і йдеться не тільки про спеціальний корм . І в деяких випадках йдеться про немалі суми.

Скільки на сьогодні витрачають українці на своїх котиків і песиків в місяць? Середню цифру назвали фахівці сервісу доставки Zakaz.ua, проаналізувавши витрати українців на товари для тварин у популярних супермаркетах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спеціалісти наголошують, що утримання тваринок — це окрема стаття бюджету, адже нашим чотирилапим друзям потрібен хороший корм, різноманітні вітаміни та добавки до харчування, а ще — купа додаткових аксесуарів (нашийники, повідці тощо), мисочки, гребінці, іграшки, наповнювач для лотка, якщо йдеться про котів, та інші базові речі.

Котам купують більше, а собачники - більше витрачаються: в Україні порахували середній чек на домашніх улюбленців - фото №1

На які товари для тварин найбільше витрачають гроші українці?

З'ясувалося, що користувачі онлайн-сервісу протягом року найчастіше купували корм для тварин (майже 95% замовлень). А от товари для догляду за тваринами - це всього близько 5% від загальної кількості замовлень.

Крім того, товари для тварин найчастіше купуютьвласники котів, частка продажів яких у 2023 році складає 82,3%. На другому місті товари для собак — частка 16,9%. А щодо попиту на товари для гризунів, риб та птахів — доля продажів не сягає й 1%.

Котам купують більше, а собачники - більше витрачаються: в Україні порахували середній чек на домашніх улюбленців - фото №2

Якщо говорити про те, хто популярніший пухнастик в Україні: собака чи кіт, то отримати точні дані наразі неможливо через війну. Однак є статистика від 2019 року і вона говорить про те, що хатніх улюбленців на той момент утримували понад 60% населення. А найцікавіше, що станом на 2019 рік відсоток прихильників котів в Україні був значно вищим, ніж любителів собак: 22% проти 14%!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Собаки проти котів: кого утримувати вигідніше?

У вічному суперництві між кішками та собаками останні виходять на перше місце, коли справа доходить до витрат на їх утримання. За даними онлайн-сервісу, власники собак у 2023 році витрачають лише на їхнє харчування в середньому близько 1232 грн на місяць (щорічно це майже 15 тис. грн), у той час, як любителі котів — 975 грн (щорічно це трохи більш як 11,5 тис. грн).

Ще менше коштів йде на утримання гризунів, птахів та риб — всього від 50 до 200 грн на місяць. Такі маленькі ссавці, як декоративні кролики, морські свинки, хом'яки та щури, окрім спеціалізованого овочево-зернового корму, можуть мати в раціоні також недорогі свіжі овочі або фрукти — яблука, моркву, капусту, буряк тощо. І саме за рахунок цього вони обходяться власникам значно дешевше, ніж котики і песики.

Котам купують більше, а собачники - більше витрачаються: в Україні порахували середній чек на домашніх улюбленців - фото №3

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи справді собакам потрібен одяг на холодну пору. Примха це чи необхідність - відповідають ветеринари.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Усі фото: Zakaz.ua