Як привчити собаку до pet-friendly закладів: прості поради, що збережуть нерви вам та улюбленцю

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Дівчина з собакою в кафе
Фото: freepik.com

Потурбуйтеся про комфорт тварини під час відвідування закладів

Раніше ми писали, які звички власників дуже бісять песиків . Тепер пропонуємо дізнатися, як зменшити тривожність собаки під час відвідування кафе.

В той час як ви насолоджуєтесь улюбленим кавовим напоєм чи їжею в кафе, ваш домашній улюбленець може не знаходити собі місця від стресу, страху або зацікавленості. Також перешкодою до приємного відпочинку може стати відсутність у тварини навички розслаблятися та спокійно сприймати інших тварин. Щоб такого не відбувалося, кінолог та зоопсихолог Єлизавета Варжанська радить привчати тварину до відвідування pet-friendly закладів поступово.

Чи потрібно ходити в кафе з собакою

Так чи інакше собака туди потрапляє, а тому краще, щоб він був готовий до цього досвіду. Крім того, це гарний спосіб уникнути перегрівання тварини у спеку або переохолодження взимку, перечекати дощ чи інші погані умови або просто трішки відпочити. Також кафе - середовище різної насиченості. Воно може як збагатити досвід собаки, так й приховати від вулиці в разі тривожності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які небезпеки очікують вашого улюбленця в закладах:

  • людська їжа (випрошування в інших відвідувачів, які з високою ймовірністю не відмовлять милій мордочці);

  • обробка “ядерними” хімічними очисниками поверхонь;

  • немита “громадська” миска з водою для тварин (ризик підхопити чужі болячки);

  • дрібнокаліберне сміття (яке легко проковтується, поки господар сходив за серветкою);

  • тварини та люди, оскільки можуть викликати в улюбленця небажану реакцію (особливо діти, які, швидше за все, вмовлять батьків пограти з собачкою);

  • спокуса погризти нові меблі (особливо, якщо вони чимось вимазані);

  • обмежений простір.

Дівчина з собакою в кафе
Фото: freepik.com

З чого починати привчання собаки до відвідування кафе

Привчайте тварину повільно та без поспіху. Виберіть одне місце. Спочатку заходьте за їжею на винос. Потім визначте, де будете сидіти - це має бути місце далеко від центру приміщення. Так у собаки буде можливість контролювати простір, а інші відвідувачі менше напружуватимуть тварину.

Спочатку затримайся на 1-2 хвилини й хваліть улюбленця за спокійні реакції. Поступово збільшуйте час перебування у закладі. Заздалегідь візьміть з собою з дому довгограючі ласощі або іграшки. Не давайте тварині занудьгувати, якщо вона не збирається спати. Не видавайте за іграшки папір, серветки, дерев’яні палички або інші предмети, які для цього не призначені.

Якщо вашого собаку щось провокує - ідіть геть. Не давайте можливості ескалації конфлікту, збільшення негативного досвіду або вивчення поведінки пошуку людських смаколиків. Не дозволяйте незнайомцям годувати вашого улюбленця в кафе. Тільки ви та ваші супутники повинні бути джерелом ласощів, інакше тварина почне ходити до всіх столиків регулярно. Тренуйте собаку розслаблятися та відпочивати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам’ятайте про безпеку

► Повідець та шлея (іноді й намордник) мають постійно бути на собаці.

► Не залишайте улюбленця одного.

► Не доручайте його іншим людям, навіть якщо вам потрібно відійти.

Також раніше ми писали про заворот шлунку у собак. Які породи схильні та чим він небезпечний - дізнавайтесь у цій статті .