Дійте спокійно та відповідально: як допомогти улюбленцю при судомах

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кіт, фото
Фото: vikna.tv

Найкращий спосіб боротися з судомами - за можливості профілактувати їхню появу

Раніше ми писали, як зробити візит котика до клініки комфортним. Та в деяких ситуаціях потрібно вміти надавати першу допомогу улюбленцю самостійно. Одна з таких небезпек - судоми.

Судоми або епілептичні напади можуть виникати у тварин з різних причин. Наприклад, через генетичні схильності або ж певні серйозні захворювання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли трапляється напад, власник котика або собаки може розгубитися й запанікувати. А цього робити не можна. Дуже важливо залишатися спокійним, щоб діяти швидко й відповідально. Тож що саме робити у таких випадках - розповів ветеринар Ілля Лєбєдєв.

Як визначити судоми

Типові симптоми. У пухнастика відмічаються непередбачувані рухи тіла, конвульсії, втрата свідомості. Також судоми можуть супроводжуватися тривожними станами, які включають тремор.

Тривалість нападу. Судоми можуть тривати від кількох секунд до кількох хвилин. Якщо довше - негайно звертайтеся до ветеринарної клініки.

Запам’ятайте деталі. Щоб ветеринар мав більше інформації, занотуйте, скільки часу триває судома та які симптоми ви спостерігаєте.

Кіт, фото
Фото: faunamarket.com

Надання першої допомоги

► Перш за все, залишайтеся спокійними. Панікуючи, ви не зможете правильно допомогти тварині в цей непростий для неї час.

► Подбайте про безпеку. Не робіть різких рухів поруч з улюбленцем. Забезпечте навколо нього безпечну зону.

► В жодному разі не кладіть пальці чи предмети тварині до рота - це може призвести до ушкодження.

► Зніміть напади на відео, щоб потім показати його лікарю на прийомі. Це може допомогти фахівцю у точній діагностиці та лікуванні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми ділилися кумедними фото собак. Погляньте на них , щоб додати собі позитиву!