Будь-яка — не підійде: як обрати правильну миску для кота

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Яку миску для кота купити - які бувають, плюси та мінуси
Як вибрати хорошу миску для кота: поради. Фото: freepik.com

Розповідаємо, що варто враховувати при виборі, окрім ціни

Годування домашнього улюбленця — обов’язкова складова догляду за твариною. Важливо не тільки обирати хороший корм, а й правильно підібрати миску, з якої ваш котик буде їсти. Про плюси, мінуси та підводні камені різних типів мисок розповідаємо далі.

Вибрати ідеальну миску для кота – завдання не з легких. На сьогодні у зоомагазинах представлена незліченна кількість котячих мисок різної величини та форми, виготовлених з абсолютно різних матеріалів. І дуже важливо, аби господарі чотирилапих хоча б мінімально розбиралися у цьому асортименті, аби не нашкодити своєму улюбленцю. Як обрати найкращу миску для котика, ми розбиралися разом із zootovary.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

🔷 Як вибрати найкращу миску для кота: які вони бувають

Які бувають миски для котів: плюси та мінуси різних видів
Миски для котів: яку обрати? Фото: freepik.com

Найперший параметр, який треба враховувати під час купівлі – це не ціна, а якість (❗️). Те, з чого виготовлена миска для годування і які в неї характеристики, напряму впливає на здоров’я вашого улюбленця. Якщо ви не хочете, щоб кіт через неякісну миску отруївся та/або травмувався, радимо дуже ретельно поставитися до вибору котячих мисок.

🔸 З якого матеріалу виготовляють миски для котів:

Пластмасова, пластикова

Які бувають миски для котів: пластмасова або пластикова миска
Звичайна пластмасова миска для кота. Фото: Аврора

✅ Плюси: якісний харчовий пластик не завдасть шкоди здоров'ю вашого улюбленця; коштують недорого, тож їх можна максимально часто змінювати.

❌ Мінуси: дешевий пластик небезпечний для здоров'я; нові вироби мають специфічний запах; висока імовірність вбирання запаху їжі; досить короткий термін експлуатації; кіт може легко її перевернути через малу вагу, крім того, така миска “кататиметься” по підлозі; є ризик розмноження патогенних бактерій через те, що пластикові миски сильно дряпаються і в цих щілинах, забитих залишками їжі, практично відразу починають розмножуватися бактерії.

Металева

Які бувають миски для котів: металева миска
Металева миска для кота: переваги та недоліки. Фото: freepik.com

✅ Плюси: довго прослужить; абсолютна безпека для здоров'я тварини; легкість у догляді та гігієнічність (її легко мити і вона не подряпається).

❌ Мінуси: дуже шумна штука; неможливість підігріву їжі в мікрохвильовій печі.

Керамічна, скляна, фарфорова

Які бувають миски для котів: скляна, фарфорова, керамічна миска
Скляна миска для кота. Фото: freepik.com

✅ Плюси: абсолютна безпека для здоров'я тварини; легкість у догляді; стійкість.

❌ Мінуси: досить висока імовірність пошкодження та появи сколів, через які тварина може травмуватися; висока ціна.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🔸Інші важливі параметри котячих мисок

Які бувають миски для котів: автоматична годівниця
Котяча миска - автоматична годівниця. Фото: freepik.com

Важливо також враховувати глибину миски, висоту бортиків, наявність / відсутність підставки, нахил миски, автоматизацію процесу годівлі, різні елементи оформлення.

  1. Миска з нахилом. У продажу зараз немало мисок із кутом нахилу 15% — вважається, що такий посуд є максимально зручним для котячої тілобудови.

  2. Подвійні або потрійні миски. По-перше, їх добре використовувати для двох видів корму — сухого та вологого, а от для корму та води — ні. Тваринам дуже не подобається, коли шматочки їжі падають у сусідню миску з водою, засмічуючи її.

  3. Миска на підставці. Головний плюс у тому, що така миска стійка — тварина не розсипле з неї корм і не відсуне її під час трапези. Ідеально підійде така миска для котів великих порід — так їм буде набагато зручніше їсти.

  4. Автоматичні годівниці. У такому випадку автоматичний механізм насипає корм улюбленцю через відсік-дозатор. Це хороший варіант для тих господарів, які часто й довго затримуються на роботі і не мають змоги самостійно вчасно погодувати кота. Є дві моделі: перша подає корм, щойно він закінчився у мисці; друга — через певний проміжок часу, встановлений господарем або передбачений системою.

  5. Інтерактивні миски або іграшки-годівниці. Якщо ваш улюбленець лінивий і неповороткий, швидко набирає зайву вагу і не поспішає гратися іграшками, це буде прекрасним варіантом! З нею вашому котику доведеться "погратися, щоб добути собі їжу. Спершу пухнастик може впиратися і спеціально ігнорувати таку годівницю, але з часом йому таки доведеться увімкнути свій інстинкт мисливця і “поборотися” з іграшкою за корм.

🔷 Як вибрати зручну та безпечну миску для котика

Як вибрати зручну та безпечну миску для кота: поради
Обираємо якісну та зручну миску для кота. Фото: freepik.com

Отже, зважайте на такі параметри:

  • Оптимальна глибина посуду для дорослих кішок – 3-4 см.

  • Ширина повинна бути такою, щоб мордочка кота не торкалася країв бортиків, а в ідеалі вібриси (котячі вуса) не повинні торкатися країв миски.

  • Миска для кошенят повинна бути тільки з низькими бортами.

  • Щодо форми миски, то найкраще буде обрати круглу або овальну.

  • Маленька глибина та невеликі борти - ідеальний варіант миски для улюбленців з плескатою мордочкою, а от для довгошерстих котиків підійдуть неглибокі ємності, які дозволять тварини не бруднити свою шерсть.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також ділилися списком заборонених для котів харчів. А ще — які продукти категорично заборонено давати собакам.