Страсний тиждень 2024: як називаються дні, які традиції та що не можна робити

Великдень
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

страсний тиждень традиції заборони
dialog.ua

Починається дуже важливий та особливий період для всіх християн, присвячений подіям останнього тижня земного життя Христа…

Вже з понеділка, 29 квітня, починається Страсний тиждень, або Страсна седмиця — тиждень перед Великоднем, коли християни згадують про останні події земного життя Христа. Велику увагу віряни приділяють історії тих часів та подвигу Ісуса, що пережив страшні муки та смерть заради спасіння людства. Далі ми розповімо, як називаються дні Страсного тижня та що не можна і що треба робити у цей період.

Страсний тиждень по днях: назви днів та традиції

Нагадаємо, що у 2024 році Страсний тиждень триватиме з 29 квітня по 4 травня. І кожен день Великого тижня має свою назву, свій сенс та традиції. У храмах відбуваються урочисті служіння та таїнства, присвячені підготовці до Великодня. Детальніше про це — далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Великий понеділок

Великий понеділок Страсного тижня на служіння у храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого продали в рабство власні брати. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоківниці як символ нерозкаяної душі.

У храмах у Великий понеділок починають звершувати Чин мироваріння, коли виготовляють особливу освячену ароматичну олію (миро), яку використовується для помазання після хрещення.

Великодній піст стає ще більш суворим, а ченці взагалі відмовляються від їжі. Миряни починають активно готуватися до Пасхи: можна прибирати, прати, ремонтувати те, що зламалося, фарбувати паркани.

страсний тиждень 2024
uaportal.com

Великий вівторок

У Великий вівторок 2024 будуть згадувати, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд, кінець світу, десять дів, таланти, данину кесарю, а також пророцтва про зраду Іуди та зречення Петра.

У другий день Страсного тижня готують одяг до церкви на Великдень, а також рушники та скатертини. Господині можуть закупляти продукти до прийдешнього світлого свята. Що стосується садово-городніх робіт, вони не забороняються.

Велика середа

Третій день страсного тижня — Велика середа. Цього дня, згідно з Біблією, Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також у Велику середу згадують грішницю, що омила ноги Ісуса. У храмах востаннє читають молитву з поклонами, потім поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Цей день також є днем сповіді.

Миряни закінчують з прибиранням до свята та починають прикрашати дім до Паски. Вже можна також починати фарбувати яйця до Великодня.

традиції і заборони у страсний тиждень
freeradio.com.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Великий четвер

Великий четвер — широко відомий у народі як Чистий четвер. У храмах відбувається особлива служба "Дванадцяти страсних Євангелій", де згадують про страждання Господа. Під час Таємної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє, і ця є кров Моя". Після цього він з учнями пішов у Гетсиманський сад помолитися — там його зрадив Іуда Іскаріот. У Великий четвер зазвичай християни причащаються. Люди також вірять, що запалена свічка з церкви, принесена додому, принесе щастя родині.

Важлива традиція цього дня — купання з молитвою до сходу сонця, аби бути здоровим та змити усі свої гріхи за рік. Також цього дня випікають паски та фарбують яйця, закінчують з прибиранням у будинку та біля нього.

Велика п'ятниця

Велика п'ятниця, вона ж Страсна п'ятниця — найскорботніший день тижня, адже цього дня розіп'яли Ісуса на хресті. Цього дня Христос помер заради людей. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю — зображення Христа, що лежить у гробі.

Це найбільший день скорботи, тому день проводять у молитві, стримано у проявах емоцій та вчинків, багато хто навіть відмовляється від їжі до вечірньої служби коли виносять Плащаницю.

страсний тиждень заборони
pixabay.com

Велика субота

У Велику суботу згадують про поховання Христа, його перемогу над смертю. На вечірній службі в храмах проводять Святу літургію, після якої оголошують благу звістку про Христове Воскресіння. Ввечері закінчується Великий піст, і всі збираються до храму на святкову службу в очікуванні дива — Христового Воскресіння.

Активно готуються кошики для посвяти, адже вже цього дня віряни починають освячувати в храмах паски та яйця.

Страсний тиждень: що не можна робити

Якщо підсумувати все про традиції Седмиці, можна вивести коротку інформацію про заборони у Страсний тиждень.

У Страсний тиждень не можна:

  • веселитися, відвідувати розважальні заклади, співати, танцювати;

  • порушувати піст та вживати заборонене: алкоголь, м'ясо, яйця, рибу, молочні продукти;

  • гучно святкувати весілля, дні народження;

  • вінчатися, хрестити дітей;

  • сваритися з близькими, вживати нецензурну лексику;

  • брехати, заздрити та пліткувати, наговорювати на когось;

  • дозволяти близькість у парі;

  • відмовляти у допомозі тому, хто просить.

Великий піст у Страсний тиждень:

Останній тиждень перед Великоднем передбачає дотримання найсуворішого посту.

  • у понеділок, вівторок і середу — сухоїдіння;

  • у четвер і суботу — гарячі страви без олії;

  • у Страсну п'ятницю — хліб з водою або й одноденне голодування.

  • У Велику Суботу знову можна їжу без олії.

страсний тиждень заборони
Відкриті джерела

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною та допоможе у підготовці до світлого свята Христового Воскресіння, дати, яку віряни чекають з великим нетерпінням.

Також не пропустіть майстер-клас, як патріотично задекорувати яйця. Відео з ідеальними писанками доступне за посиланням.