Більше ніякої кислої полуниці! Дачники поділились секретом приготування добрива, яке все виправить

Сад і город
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Багато дачників висаджують на ділянці полуницю. По-перше, це дуже смачна та корисна ягода, а по-друге, доглядати за нею не так вже й важко, у порівнянні з багатьма іншими культурами. Та іноді все виходить з-під контролю і замість урожаю солодких ягід ви отримуєте купу червоних кисляків на городі.

Чому так стається і що з цим робити, розбирався сайт HOCHU.ua. Відразу попередимо вас: нічого страшного у цьому немає і все досить легко виправити! Головне - вчасно помітити проблему і провести профілактику, аби потім не довелося ласувати кислою полуницею.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому полуниця кисла?

  • Найчастіше йдеться про банальний надлишок вологи : якщо ви поливаєте кущики занадто часто або почався сезон затяжних дощів, нічого хорошого це не віщує. Рясний полив потрібен полуниці на етапі цвітіння та формування зав'язей. А от за 7-10 днів до повного достигання ягід штучний полив краще припинити зовсім - полуниця має дозріти на сонці без вашої допомоги.

  • Другою не менш популярною причиною, як би парадоксально це не звучало, є брак вологи.  Як і з занадто рясним поливом, так і з занадто скупим виникнуть проблеми. Якщо дощів дуже довго немає, а рослина саме випускає квіти й формує зав'язі, краще її хоча б трошки підлити теплою водою.

  • Нестача певних мікроелементів , найчастіше -  калію. Він потрібен для правильного розвитку самого куща та формування ягід, а також захищає цю культуру від багатьох хвороб.

  • Погане освітлення теж призводить до того, що ягоди будуть мало того, що дрібними, то ще й кислими. Намагайтеся вибирати для кущів гарно освітлену частину ділянки й вчасно обрізайте дерева, якщо вони раптом почнуть затіняти полуницю.

Більше ніякої кислої полуниці! Дачники поділились секретом приготування добрива, яке все виправить - фото №1
  • Старі кущі полуниці , які довго ростуть на одному й тому ж місці . Якщо ви не пересаджували полуницю вже декілька років, можете навіть не сподіватися, що ягоди виростуть великими, солодкими й соковитими. Річ у тім, що коренева система сильно зношується та ще й швидко висмоктує з ґрунту усі поживні речовини. Крайній строк "життя" полуниці на одному місці - 6 років. Оновлювати посадки досвідченні городники рекомендують кожні 3-5 років.

  • Нерідко також причиною кислих ягід стають ущільнені насадження.  Не намагайтеся виростити на малесенькій ділянці якомога більше кущів полуниці: пам'ятайте, що ця рослина має потужну кореневу систему і потребує багато вільного місця для нормального росту та розвитку плодів. Проміжки між кущами мають становити близько 30-50 см.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як зробити, щоб полуниця не була гіркою

Ми вже розповіли, що робити в кожному окремому випадку, залежно від проблеми. Тепер же розкажемо, як, чим і наскільки часто потрібно підгодовувати кущі полуниці, щоб ягоди не були кислими.

Почнемо з того, що добрива потрібно вносити кілька разів за сезон: на початку вегетаційного періоду, тоді - під час формування зеленої маси, при появі перших бутонів, відразу після цвітіння куща, а далі - після першого зібраного врожаю та через місяць після завершення плодоношення.

Оскільки найчастіше виникає саме дефіцит калію, можна купити готове добриво в агромагазині або ж приготувати вдома нічим не гірший варіант.

Для цього нам знадобиться звичайний деревний попіл. Беремо 1 л золи й заливаємо 20 л води, залишаємо щонайменше на добу для настоювання робочого розчину. Поливати цим добривом полуницю треба під корінь, повторюючи підгодівлю через 10-12 днів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, що робити, якщо у полуниці почорніло листя. Ділимося секретом, як врятувати кущі після невдалої зимівлі.