Чому витягується розсада: помилки дачників, які призводять до фіаско

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

розсада перцю
24 канал / Є стандартні помилки у вирощуванні

Розбираємо найпоширеніші помилки

Ми розповідали, що посадити біля огірків , щоб збирати щедрий урожай. Але, перш ніж формувати грядки, потрібно виростити гарну розсаду. 

Є поширені помилки, через які розсада знову і знову стає витягнутою. Разом із порталом “Школа Життя” розповідаємо про можливі причини, з яких відбувається витягування розсади.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Правила вирощування розсади: як уникнути витягування

Витягування розсади – це не хвороба, а наслідок неправильного догляду. Є кілька можливих причин витягування.

Нестача світла

Це найпоширеніша причина. Необхідно організувати додаткове освітлення фітолампами, лампами денного світла або світлодіодними лампами. Важливо регулювати відстань між лампою і рослиною (5-7 см). Слідкуйте за розвитком розсади та змінюйте положення лампи або ящиків. Використовуйте лампи холодного та теплого світла (2700-3000К та 6000-6500К). Загальна тривалість освітлення повинна становити 12-14 годин на добу.

Неправильний термін посіву

У вирощуванні розсади все залежить від термінів. Приміром, щоб не організовувати додаткове освітлення, починайте посіви у середині чи наприкінці березня.

Висока температура

При високій температурі та слабкому освітленні розсада витягується. Знизьте температуру, перемістивши розсаду на лоджію або терасу. Теплолюбні рослини (баклажани) потребують температури не нижче +18°С. Холодостійкі культури (томати) добре ростуть при більш низьких температурах.

Перезволоження

Не допускайте перезволоження ґрунту. Поливайте розсаду, лише коли верхній шар ґрунту підсохне. Не допускайте, щоб коренева система була перезволоженою тривалий час. 

Що робити, якщо розсада вже витягнулася

Пересадіть розсаду в більш глибокі ємності, заглиблюючи її до сім'ядольних листків. Підсипайте землю до стебел розсади. Виносьте розсаду на свіже повітря, поступово збільшуючи час перебування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дотримуючись цих правил, ви зможете виростити міцну та здорову розсаду. Також ми розповідали, як розумні дачники використовують кротів .