15 жовтня — Міжнародний день білої тростини: дізнайтеся історію цього свята та його значення

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Сьогодні, 15 жовтня, у світі відзначають Міжнародний день білої тростини. Про те, що це за свято та яка його мета, читайте далі у нашому матеріалі на HOCHU.ua!

Міжнародний день білої тростини відзначається щорічно 15 жовтня з метою привернути увагу до прав незрячих людей. Це не просто свято, а своєрідний символ, який нагадує суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, підкреслюючи важливість допомоги й солідарності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спочатку День білої тростини був офіційно встановлений Конгресом США в 1964 році, визнаючи досягнення сліпих і слабозорих осіб. Міжнародний День Білої тростини, символу незрячих осіб, був установлений 15 жовтня 1970 року завдяки ініціативі Міжнародної федерації сліпих (International Federation of the Blind). У 2011 році президент США Барак Обама надав Дню білої тростини ще одну назву — День рівності сліпих американців (Blind Americans Equality Day).

Сьогодні білі тростини використовуються незрячими та слабозорими людьми. Ідея пофарбувати тростину в білий колір належить фотографу Джеймсу Біггсу з Брістоля, який втратив зір внаслідок нещасного випадку. Він вирішив самостійно навчитися ходити за допомогою тростини, проте швидко виявив, що його чорна тростина не привертає увагу перехожих і водіїв. Тоді він пофарбував тростину в білий колір, щоб зробити її помітнішою.

15 жовтня — Міжнародний день білої тростини: дізнайтеся історію цього свята та його значення - фото №1

У 1930-х роках в різних країнах розпочався рух щодо впровадження білих тростин для сліпих людей, оскільки вони були більш помітними для перехожих і водіїв, підвищуючи безпеку незрячих осіб. Поступово біла тростина стала символом незрячих. В різних країнах існують різні правила щодо її використання. Наприклад, у Великобританії біла тростина вказує на слабозору або незрячу особу, а дві червоні смужки позначають сліпоглухих. В деяких штатах США офіційно заборонено використовувати білу тростину людям без відповідних проблем із зором.

У Великобританії День білої тростини вперше відзначився 15 жовтня 1979 року, а потім цей рух розповсюдився по всьому світу. Зараз Міжнародний День Білої тростини відзначається в багатьох країнах, де спілки сліпих намагаються проводити акції та заходи, спрямовані на підвищення інтеграції незрячих в суспільство.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про  Міжнародний день дівчаток і проблеми, на які варто звернути увагу. Дізнайтеся більше про це важливе свято.