Щоб не чекати сватів ще 3 роки: що не можна робити на свято Покрови 2023

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Вже завтра, 14 жовтня, українці відзначатимуть за старим календарем велике церковне свято - Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Як і за будь-якої важливої релігійної події, цього дня традиції святкування йдуть в тандемі з суворими заборонами. Детальніше про останні - у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Нагадаємо, що від вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, а тому дати святкування більшості свят змістилися на 13 днів раніше. Ми вже встигли відзначити Покрову 1 жовтня за новим календарем, а тепер можемо відсвяткувати це свято ще й за старим. Доки триває перехідний період - це не забороняється.

Історія свята

Згідно з переказами, у  X столітті у місто Константинополь прийшло кочуюче плем’я розбійників сарацини та обложили його. Містяни зібралися у храмі й благали небеса про допомогу. Почувши їхні молитви, дух Пресвятої Богородиці з’явився у церкві - Діва Марія зняла з голови хустку й покрила нею всіх, хто ховався у храмі. Після цього вороги відступили й пішли геть з міста.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити на Покрову

Справжнім табу цього дня є… смуток! Саме так! Вважається, що тоді зневіра й поганий настрій будуть з вами протягом усього наступного року. Тож, чим більше ви повеселитесь - тим щасливішими будете.
Напевно, з цього витікає й наступна заборона - відмова у гостинності. Тож, якщо у вас на порозі з’явилися гості, обов’язково почастуйте їх усім найкращим, нічого не шкодуючи. Чим пишніше стіл ви накриєте, тим більше статків буде у вас наступного року.

Тож влаштуйте вечірнє гуляння - веселіться та радійте (не забуваючи про міру), приготуйте млинці, поділіться частуваннями з нужденними та пробачте всім, на кого маєте образу.

Також на Покрову забороняється:

  • лаятися, лихословити;

  • важко працювати та займатися господарством;

  • займатися ремонтом чи будівництвом;

  • шити та вишивати;

  • позичати або просити у борг;

  • відмовляти сватам, щоб потім не чекати ще 3 роки наречених;

  • стригти волосся, нігті та бороду.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А ось як привітати з Покровом Пресвятої Богородиці - ми писали в іншій нашій статті! Тут ви знайдете теплі привітання і картинки до свята.