Як ворожити на Андрія? 5 цікавих ритуалів, які допоможуть дізнатися ім’я коханого

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Гадання на Андрія завжди було особливою подією для всіх дівчат. Вони вірили, що саме у цю наймагічнішу ніч року Андрія зможуть дізнатися ім'я свого судженого та свою долю.

13 грудня в Україні вшановують пам'ять Андрія Первозванного  за старим календарем. Він був одним з 12 апостолів, братом апостола Петра та учнем Христа. Апостол Андрій вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя, символізуючи чоловічий початок. Тож в цей день багато жінок зверталися до святого з молитвами про сімейне щастя та міцне кохання. А ось молоді дівчата любили ворожити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нижче ми зібрали цікаві обряди та гадання, які можна провести в ніч з 12 на 13 грудня на Андрія Первозваного. Беріть на замітку, якщо вам хочеться дізнатися ім'я свого судженого.

1. Гадання на ім'я

У ніч з 12 на 13 грудня вийдіть на вулицю і спитайте ім'я першого чоловіка, якого зустрінете. В давнину вірили, що саме таке ім'я буде у вашого майбутнього коханого.

2. Гадання на Андрія на листочках паперу під подушкою

У ніч з 12 на 13 грудня напишіть 11 чоловічих імен на аркушах паперу, а один залиште порожнім. Покладіть листочки під подушку. Вранці витягніть один з них — так звати вашого майбутнього чоловіка. Якщо витягнете порожній листочок, то ім'я залишиться таємницею.

3. Гадання на воді

Проводили наші предки гадання на судженого за допомогою води. Для цього потрібно було взяти велику посудину з водою та горіхову шкаралупу. На маленьких листочках паперу записували імена, які розміщували по краях посудини. Далі в шкаралупі закріплювали недогарок свічки, запалювали його, а потім встановлювали посередині посудини з водою і відпускали. Куди припливе шкаралупа — таким і буде ім'я судженого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

4. Гадання на Андрія з гребінцем

Дівчата брали гребінець в ніч на Андрія, розчісували волосся та клали його під подушку зі словами: "Суджений-ряджений, прийди та причеши мене". Коханий приходив уві сні та таким чином показував своє обличчя.

5. Гадання на Андрія в дзеркалі

У ніч на Андрія дівчата могли побачити свою долю у дзеркалі. Одинокій дівчині потрібно було стояти перед дзеркалом зі свічками й тричі промовляти слова, використовуючи ім'я бажаного хлопця:

Я тебе, дзеркало, питаю,
З ким я свою долю злучити маю?
З'єднати з Тарасом прошу,
Бо його в серденьку ношу.

Після цього потрібно було відвернутись від дзеркала, закрити очі та сказати наступне:

Святий Андрію, допоможи,
Судженого мого покажи!
Ворожу на свій вінок,
Прошу захисту від зірок!
Дай, Боже, шлюбу дочекати,
Мене з Тарасом звінчати.

Далі необхідно одразу ж обернутись та подивитись у дзеркало. Якщо з першого разу не вийшло побачити судженого, то цей ритуал можна повторити тричі. Якщо не вийшло й на третій раз, то відкласти його потрібно до наступного року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть найкращі привітання з Днем Андрія за старим стилем. В нашому матеріалі ви знайдете щирі побажання та листівки зі святом!