Покладіть 5 грудня собі це під подушку - і гроші потечуть в дім рікою

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

5 грудня віряни згадують преподобного Саву Освяченого. У народі ж цей день називають Савин день. Про історію свята та головні заборони дня - читайте у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Раніше День пам’яті преподобного Сави Освяченого відзначали 18 грудня. Але з переходом на новоюліанський церковний календар у 2023 році дата святкування змістилася на 13 днів раніше. Відтепер Савин день припадатиме на 5 грудня.

Історія свята

Related video

Сава народився у V столітті в Каппадокії (нині - територія Туреччини) в благочестивій християнській родині. З 8 років він оселився у монастирі святої Флавіани, де опановував науку грамоти та вивчав Святе Писання. Коли йому виповнилося 17 років, Сава прийняв чернечий постриг. За церковними переказами, преподобний володів даром творити чудеса своїми молитвами - зцілював людей, наставляв їх на шлях істинний та виганяв з них бісів. Чоловік був відлюдником і жив в печері. Незабаром поруч з нею утворилася громада та був побудований храм - Велика лавра преподобного Сави Освяченого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Покладіть 5 грудня собі це під подушку - і гроші потечуть в дім рікою - фото №1

Традиції Савиного дня

Цього дня варто сходити до храму або ж помолитися святому вдома. Зазвичай у нього просять про добробут сім’ї та радість батьківства. А за народними прикметами, якщо цього дня покласти під подушку монету - можна забути про фінансові проблеми.

Що не можна робити 5 грудня:

  • лихословити, пліткувати та лаятися (особливо, якщо у власності є кінь - інакше з ним буде біда);

  • працювати та займатися рукоділлям, оскільки будуть проблеми зі здоров’ям;

  • мити голову, якщо ви вагітні - інакше буде біда з дитиною (також вважалося, що через це у маляти буде погана пам’ять);

  • планувати важливі справи, оскільки все розпочате не дасть результату;

  • ходити в гості до малознайомих людей та запрошувати до себе незнайомців.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, що треба знати про Різдво Христове 2023. Більше про дату, історію та головні традиції свята - читайте у цій статті.

Фото: rbc.ua