Ханука: головні заборони Свята вогнів

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Ханука - одне з найважливіших єврейських свят, яке традиційно святкують впродовж 8 днів. Також його ще називають Свято вогнів . Про традиції та головні заборони цього періоду - читайте у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Ханука розпочнеться ввечері 7 грудня із заходом сонця й триватиме до 15 грудня. Головним символом свята є світильник з 8 свічками, який називається ханукія.

Ханукію ставлять на підвіконня, вважаючи, що світло світильника розсіює зло. Якщо хтось не має фінансової змоги придбати ханукію - йому обов’язково потрібно допомогти, оскільки світильник має бути у кожній єврейській родині, незалежно від матеріального становища.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В кожен день свята потрібно запалювати одну свічку у певному порядку. Так, в перший день запалюють одну свічку, починаючи з дальньої від дверей, у другий - 2 свічки, у третій - 3 і так далі. В останній день свята горять всі 8 свічок.

Також заведено на свято накривати щедрий стіл . Зазвичай подають страви з сиру, а також ті, які готуються у великій кількості олії (картопляні оладки “латкес”, деруни, пончики тощо).

Фото: hebcal.com
Фото: hebcal.com

Дітям у свято дають кишенькові гроші (частину треба віддати на благодійність) й дарують іграшки . Також сім’ї грають в ханукальну дзиґу (дрейдл, севівон) - на кожній з її граней написана перша буква слів фрази “Диво велике було тут”.

Що не можна робити на Хануку:

  • постити чи дотримуватися дієт;

  • оплакувати померлих, оскільки свято присвячене живим родичам та друзям;

  • використовувати ханукію в побутових цілях;

  • викидати гноти й масло після завершення свята - їх потрібно спалити, щоб очистити будинок від негативної енергетики;

  • займатися домашніми справами, допоки горять ханукальні свічки (стосується жінок).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Водночас у християн триває Різдвяний піст. Що заборонено їсти в цей період - розповідаємо у цьому матеріалі .

Фото: aupairusa.org