День пам'яті Героїв Крут: історія дати та картинки до теми

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Ми не втомлюємося інформувати наших читачів про важливі дати календаря та історичні події, про які варто пам'ятати всім свідомим громадянам України. Ця стаття присвячена героїчній сторінці в нашій історії: це День пам'яті Героїв Крут. Читайте далі про історію дати, а також зберігайте пам'ятні картинки, якими варто поділитися в соцмережах.

День пам'яті Героїв Крут: що за дата

В українській історії багато непростих сторінок, присвячених боротьбі за свободу і незалежність. І сьогоднішня дата — одна з них. Так, цього дня згадують бій між армією УНР і більшовиками, що відбувся 16 (29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

День пам'яті Героїв Крут (День пам'яті полеглих у бою під Крутами) — важлива дата в контексті боротьби за незалежність України. Бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ більшовиків, хоча ті значно переважали українських воїнів за чисельністю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У День пам'яті Героїв Крут ми віддаємо шану мужності воїнів, які ціною життя захистили українську державність. Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за Батьківщину та прагнення до незалежності. Бій під Крутами був боєм за майбутнє України. Подвиг хоробрих героїв став частиною української історичної пам'яті.

День пам'яті героїв Крут картинки

День пам'яті Героїв Крут: історичний контекст

У грудні 1917 року більшовики, які захопили владу після жовтневого перевороту, прагнули встановити контроль над Україною. Вони вбачали в Центральній Раді потужного суперника, тому розпочали відкриту агресію проти УНР. У січні 1918 року більшовики захопили Харків і рухалися двома великими загонами на Київ. Паралельно з цим більшовики підготували диверсію в тилу — так звану п'яту колону — повстання на заводі "Арсенал". Керівництво УНР дізналося про підготовку і вилучило зброю в диверсантів, але ті не полишили свою злочинну затію. Заколот почався саме тоді, коли більшовицька армія наблизилася до Києва. Оскільки два загони "червоних" рухалися вздовж залізниць і мали возз'єднатися, щоб рухатися далі на Київ, станція Крути на цьому шляху стала важливим стратегічним пунктом.

Українські воїни під Крутами мали зупинити більшовиків, щоб вони не дійшли до Києва. Також варто пам'ятати, що в цей самий час у Бресті відбувалося підписання Брест-Литовського мирного договору про капітуляцію росії, в яких брала участь українська делегація. Зусиллями наших героїв, агресор втратив боєздатність на чотири дні, підтягувати нові сили через зруйновані залізничні колії та мости стало набагато важче, так само як і продовжувати наступ. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брестський мир, який врятував молоду українську державність. Підписаний документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

битва під крутами історія

Також важливо розвінчати міф про Крути, який поширила російська пропаганда, як завжди перекручуючи та перебріхуючи факти. Є свідчення очевидців того часу та історичні дані, на які варто спиратися. Герої Крут — НЕ школярі без бойового та життєвого досвіду, як це намагалися зобразити пізніше "совєти".

29 січня на станції Крути більшовицький наступ зупинили українські частини: з українського боку участь у бою брали чотири сотні 1-ї Київської юнацької школи імені Богдана Хмельницького та 1-ша сотня Студентського куреня Січових стрільців (до нього як добровольці входили студенти університету св. Володимира та Українського народного університету, а також учні старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії). І хоча часто говорять про учнів 8 класу гімназії, це були дорослі юнаки, багато з яких встигли побувати на фронті під час Першої світової війни. До них приєдналися також близько 80 добровольців із загону Вільного козацтва з Ніжина. На залізничній платформі в Крутах перебувало понад 500 українських вояків і 20 старшин. На озброєнні вони мали 16 кулеметів і саморобний бронепоїзд. росіяни вдесятеро переважали їх за чисельністю.

Українським героям вдалося затримати ворога до настання темряви, потім вони організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, нищачи залізничні колії, щоб ворог не пройшов далі. Але 27 хлопців заблукали в темряві й повернулися до станції Крути, де вже були більшовики. Їх узяли в полон, жорстоко катували, а потім стратили.

За різними даними, під Крутами загинуло 70-100 українських захисників . Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим жителям поховати тіла загиблих. Лише коли в березні 1918 року, після підписання Брестського миру, уряд УНР повернувся до Києва, Центральна Рада 19 березня 1918 року змогла перепоховати героїв на Аскольдовій Могилі в Києві.

крути аскольдова могила

День пам'яті Героїв Крут в Україні запровадили напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, за участю В'ячеслава Чорновола, Студентської спілки, Товариства української мови, інших національно-демократичних організацій у Крутах встановили березовий хрест і відбувся перший невеликий мітинг.

На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам'яті Героїв Крут закріплено в Постанові Верховної Ради України № 261-VII від 16 травня 2013 року "Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами". У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут".

День пам'яті Героїв Крут: картинки для соцмереж

Подвиг героїв Крут став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за державну незалежність. Про події, описані вище, ми не маємо права забувати. Що більше людей у цю дату побачить візуальний контент про День пам'яті Героїв Крут, то більше поцікавиться історією дня. Публікуйте в соцмережах картинки про День пам'яті героїв Крут.

День пам'яті героїв Крут картинки
День пам'яті героїв Крут картинки
День пам'яті героїв Крут картинки
День пам'яті героїв Крут картинки
День пам'яті героїв Крут що за дата
День пам'яті героїв Крут дата
День пам'яті героїв Крут дата
День пам'яті героїв Крут дата
День пам'яті героїв Крут історія
День пам'яті героїв Крут

Пам'ятаємо...

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також нагадаємо, у січні була ще одна важлива дата, яку неможливо залишити поза увагою. Читайте в нашій статті все про День пам'яті "Кіборгів".