Збережіть собі ці дати: коли ми святкуватимемо Масницю у 2024 році

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вареники, які готують на Масницю, фото
gre4ka.info

Розповідаємо про дату святкування та традиції Масниці

Масниця в Україні — свято, яке обожнюють чимало людей, адже воно триває цілий тиждень, а ще відзначається хороводами, іграми та смачними частуваннями. Попри язичницьке коріння, Масниця стала важливою складовою історії та культури України.

Коли буде Масниця 2024?

Масниця у 2024 році розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня . У свята нема фіксованих дат — його святкують за тиждень до Великодня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щодо назви свята, в Україні доволі довгий час його називали Масляна. Ця назва була дана святу у 1960-х роках радянською владою, як і традиція пекти млинці, щоб викорінити українські звичаї та культуру. Зараз на свято кажуть Масниця, Колодій та Сирний тиждень.

Традиції святкування української Масниці

Основною стравою свята є не млинці, як помилково вважали українці довгий час, а вареники з сиром, политі сметаною. Вареники готують також з різними начинками.

Одна з назв свята — Колодій — вигадана не просто так. З нею пов'язаний давній звичай наших предків, які брали колодку, дерев'яне поліно, прив'язували його до ноги неодружених хлопців та таким чином карали їх за те, що вони ще не оженилися. Парубки мали відкупитися від колодки подарунками, грошима чи смаколиками.

Також Масниця в Україні — це не тільки зустріч весни та проводи зими, а й заклик до примирення й всепрощення. Останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею, коли люди просять вибачення та забувають старі образи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар церковних свят на березень 2024 року. Ми розповіли про головні дати, які випадають на перший місяць весни.