Ще не вмерла Україна! Історія появи та цікаві факти про Державний гімн України

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Журналістка

Прапор України, фото
freepik.com

Слова гімну стали пророчими для українців, тож пригадаймо історію його створення та цікаві факти про цей твір

10 березня відзначається День Державного Гімну України — одного з найважливіших символів держави. Відомий твір Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського вперше прозвучав на Шевченкових роковинах 1865 року у Перемишлі, польському місті.

Історія гімну сягає 1862 року, коли Павло Чубинський написав слова “Ще не вмерла Україна”, а потім музику до них створив священник Михайло Вербицький. Під час Помаранчевої революції та Революції гідності національна пісня об'єднувала мільйони українців, а й досі відтіняє наші серця.

Чубинський та Вербицький, фото
Фото: Wikipedia, Павло Чубинський та Михайло Вербицький
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пісня швидко поширилась народом, за що її одразу ж захотіли знищити як білогвардійці, так і більшовики. Та придушити голос українського народу їм не вдалося, адже ці слова були записані не на папері, а в серцях українців.

15 березня 1939 року твір “Ще не вмерла Україна” став офіційним гімном Карпатської України. А ось іншими регіонами України пісня поширювалась підпільно, адже її заборонили.

Музичну редакцію гімну ВРУ офіційно ухвалила 15 січня 1992 року, а вже 6 березня 2003 року за ініціативи Леоніда Кучми був ухвалений Закон Про Державний Гімн України.

Під час Помаранчевої революції та Революції гідності національна пісня об'єднувала мільйони українців, а й досі відтіняє наші серця. З часом фраза “Душу й тіло ми положим за нашу свободу" стала пророчою”, підкресливши готовність українців боротися до кінця за свою незалежність.

Гімн України, фото
Фото: Wikipedia, репринтне видання Львівського журналу “Мета”

Цікаві факти про державний гімн України

  • Оригінальні текст та музика гімну зберігаються в Науковій бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові.

  • Пісня "Ще не вмерла Україна" була національним гімном УНР та ЗУНР. А у Радянському Союзі цю пісню не ухвалили як гімн УРСР через її несумісність з комуністичною ідеологією.

  • Вірш "Ще не вмерла Україна" був написаний Павлом Чубинським у Києві на вулиці Великій Васильківській, 122.

  • Музику до пісні адаптували спочатку для гітари, а потім для хору.

  • У 2005 році була випущена ювілейна монета номіналом 10 гривень, присвячена Гімну України, з нагоди 140-річчя його першого виконання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що вчора, 9 березня, в України відзначали День народження Тараса Шевченка. Пропонуємо вам дізнатися цікаві факти про цього великого поета.