Був невисокого зросту та любив пити чай з ромом: 13 маловідомих фактів про Тараса Шевченка

Знаменитості
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Тарас Шевченко в молодості, фото
Фото: wikipedia.org

В день народження Тараса Григоровича Шевченка пригадуємо цікаві факти з його біографії

Щороку 9 березня Україна та світ відзначають день народження Тараса Григоровича Шевченка — поета, прозаїка, мислителя, живописця, графіка та громадського діяча, який заслужено увійшов в історію. Цього дня ми зібрали цікаві факти про Шевченка, які варто знати кожному українцю!

13 цікавих фактів про Тараса Шевченка

Тарас Шевченко, фото
Фото: wikipedia.org

Тарас Шевченко був невисокого зросту — трохи більш як 164 см.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вам колись було цікаво, що любив пити Шевченко? Улюблений напій великого поета — чай з ромом. А ще він любив каву по-віденськи.

А ось улюбленою стравою Тараса Шевченка був борщ із сухими карасями, свіжою капустою і приправами.

У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.

У світі встановлено 1384 пам’ятників Тарасові Шевченку. 1256 монументів українському поету розміщені в Україні, а ще 128 — у 35 країнах світу, включаючи Бразилію, США, Китай та інші. Перший пам'ятник Тарасові Шевченку був встановлений у 1881 році в місті Форт-Шевченко.

Найменший екземпляр "Кобзаря" має розмір приблизно половини квадратного міліметра. Це менше за макове зернятко. Цей надзвичайно мініатюрний примірник створив український майстер Микола Сядристий. Для перегортання сторінок цієї книги необхідно використовувати лише кінчик загостреного волоска через їх неймовірно маленький розмір.

Молодий Тарас Шевченко, фото
Фото: wikipedia.org

Впродовж свого життя "Кобзар" більше цінувався як художник, ніж як поет. Шевченко був улюбленцем Карла Брюллова, а в 1860 році отримав звання Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картинною "Притча про робітників на винограднику".

500 м² — це площа найбільшого портрета Тараса Шевченка. Цей портрет був написаний на стіні 17-поверхового будинку за адресою проїзд Садовий, 30, у Харкові, й був занесений до Книги рекордів України. Його створили графіті-митці за два тижні.

Мурал Тарас Шевченко, фото
mural.kh.ua/shevchenko

Цікаво, що більшість знань майбутній поет отримав не в школі. Він вчився у баронеси Софії Григорівни Енгельгардт та від лакеїв.

Поет завжди одягався досить модно, оскільки успішно працював у Петербурзі, бувши відомим портретистом. У своєму щоденнику він писав про велике задоволення від купівлі гумового плаща-макінтоша.

2500 рублів, або 45 кілограмів срібла — стільки було витрачено на викуп поета з кріпацтва. Заробити таку фантастичну суму вдалося Карлу Брюллову, який написав портрет Василя Жуковського і продав його на аукціоні. За деякими даними, частина грошей була надана імператорською сім'єю: 400 рублів виділила сама імператриця Олександра Федорівна, по 300 рублів — спадкоємець престолу Олександр II й княгиня Олена Павлівна.

Тарас Шевченко з друзями, фото
Фото: wikipedia.org

За своє життя Тарас Шевченко провів в Україні лише 15 років. У віці 14 років він виїхав з України з поміщиком Енгельгардтом, якому прислужував із дитинства, а потім приїжджав в Україну лише в гості.

За своє життя Тарас Шевченко написав понад 1300 картин. До нашого часу збереглися понад 800.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали цікаві факти про Володимира Івасюка. Саме цей талановитий композитор написав “Червону руту” та ще багато українських хітів, які ми слухаємо дотепер.