З днем космонавтики! Історія свята, цікаві факти та привітання

Усі свята
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото космонавт у космосі
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

12 квітня відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики

12 квітня у всьому світі відзначатиметься День авіації і космонавтики. Україна – космічна держава і нам є чим пишатися. Українці постійно беруть участь у міжнародних програмах, займаються розробками і виготовляють космічний транспорт. Нещодавно, американка родом з Одеси здійснила комерційний політ у космос.

Освоєння космосу вважається найперспективнішою сферою людської діяльності. 12 квітня 1961 року на орбіту Землі було виведено перший космічний корабель-супутник з людиною на борту. Саме 12 квітня було проголошено ООН Міжнародним днем польоту людини в космос.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
На фото космонавт у космосі
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

7 причин пишатися Україною у сфері підкорення космосу

В Україні народилися основоположники космонавтики. Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата.Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів.Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор.Володимир Челомей – конструктор відомої ракети-носія "Протон".

Ракети родом в України. Олександр Засядько,  уродженець Полтавщини, створив перші у світі бойові ракети

Українець був у космосі. У космос Леонід Каденюк полетів 20 років тому у складі американської команди на шатлі Columbia. Його політ на кораблі NASA став і досі є справжнім проривом для космонавтики незалежної України.

Український прапор був у космосі. космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор.

Українки плідно розвивають космонавтику. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA, видатна жінка з українським корінням.

Українці будують космічний транспорт. Нещодавно європейська ракета-носій легкого класу Vega з українським двигуном успішно стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані.

Українці побудують на Місяці власну базу . Українське підприємство "Південне" працює над проєктом постійної бази на поверхні Місяця.Заплановано це на 2062 рік.

На фото космонавт дивиться на землю з ракети
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Найгучніші космічні рекорди

  • 12 квітня 1961 року Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі “Восток” вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі.

  • Довше за всіх у космосі провів космонавт Сергій Крикальов, який здійснив аж 6 польотів і провів загалом у космосі понад 803 дні.

  • Найдовшу прогулянку у відкритому космосі здійснила жінка! Американка Сьюзен Хелмс пробула поза кораблем майже 9 годин.

  • Серед жінок-космонавтів рекорд по тривалості польотів належить Пеггі Уїтсон, яка провела на орбіті понад 376 діб.

На фото земля з космосу
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Привітання у віршах

Манять нові планети, зірки і галактики,
Запускають вгору ракети в день космонавтики,
Привітання зорепадом сиплеться з небес,
Нехай доля дарує вам безліч чудес.
З прекрасним святом вас вітаємо,
Щастя, миру і добра вам бажаємо,
Нехай завжди збувається мрія,
Нехай уві сні і наяву вас манить висота.

***

В день авіації і космонавтики
Я від душі вам хочу побажати
Знову зануритися в простори галактики,
Щоб до кінця її таємниці пізнати.

Якщо серйозно - то щастя і радості,
І залишатися таким же завжди.
Щоб діставалися від життя лише солодощі,
А невдачі пішли в нікуди!

***

Щоб золотилась зоряним колоссям
Космічна нива, зрощена руками
Невтомних мрійників – живих легенд-колосів,
Що простір й час підкорюють думками.

І Ваша праця, щоб знайшла визнання
У мудрості прийдешніх поколінь -
Була дороговказом для єднання
Дітей Землі і Всесвіту створінь!

***

Ми бажаємо вам сьогодні,
Щоб вас чекали на Землі!
А в ракеті, наче вдома,
Були ви завжди в теплі.

***

Ваблять нові планети, зірки і галактики,
Запускають вгору ракети в День космонавтики,
Привітання зорепадом сиплються з небес,
Нехай доля дарує вам безліч чудес.
З прекрасним святом вас вітаємо,
Щастя, миру і добра вам бажаємо,
Нехай злітає мрія на автопілоті
Й підкорюються вам усе нові висоти.

На фото листівка з привітаннями
Фото: maximum.

Привітання у прозі

Вітаємо з урочистістю – Днем космонавтики! Бажаю всім тим, хто наважився зв’язати своє життя з повітряними і позаземними просторами – відкриття і осягнення нових небесних світил, неземних швидкостей і безперебійної технічної підтримки, завжди готової допомогти в будь-якій ситуації!

***

Вітаю зі Всесвітнім днем космонавтики. Бажаю з легкістю освоювати простори космосу і з кожним разом відкривати все нові і нові горизонти незвіданого, таємничого і цікавого. Бажаю успішних польотів, неземних почуттів щастя і любові.

На фото листівка з привітаннями
Фото: inforoom

Вітаю зі святом високих і красивих польотів, із Всесвітнім днем космонавтики. Бажаю неймовірного припливу сил і постійного потоку цікавих думок, бажаю безперервного успіху в діяльності і гучної слави в цій галузі. Нехай життя прекрасно поєднує вдалі злети, щасливі польоти і благополучні приземлення.

***

Вітаю вас з днем космонавтики. Бажаю вам добра вселенських розмірів. Нехай щаслива зірка, завжди висвітлює вам дорогу. Вірного супутника вам в житті і чистого безхмарного неба над головою. Нехай велика ведмедиця вкриває вас своєю лапою від бід. Вдалих польотів, м'яких посадок і космічного здоров'я вам. Подолання земного тяжіння і зачаровуючих красот розсипів сузір'їв.

Міжнародний день авіації і космонавтики
Фото: nubip

Скільки людей мріяли літати! А вам це вдається! Ви можете подорожувати по космічному простору і здійснювати відкриття, які змінять майбутнє не тільки нашої планети, але і Всесвіту. Бажаємо, щоб ви з легкістю могли долати не тільки величезні відстані, але й будь-які перешкоди, які зустрічаються на шляху. Бажаємо успіхів у вашій важливій справі!

На фото листівка з привітаннями
Фото: cosmosmuseum.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, що зовсім скоро польоти у космос стануть звичайною справою. Космічний туризм саме для людей, які марять небом та не бояться висоти.