Щоб на вас не дивилися косо: як вітаються на Водохреща в Україні

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

5 січня віряни вже відзначили Водохресний Святвечір за новим церковним календарем свят, а 6 січня - було Хрещення Господнє. Але все ж в Україні залишається чимало людей, які продовжують святкувати Йордан 19 січня - за старим календарем. Сьогодні ми розповімо вам, як правильно вітатися в ці дні - 18 і 19 січня 2024 року.

Під час великих церковних свят українці вживають певні форми вітання. Тож, щоб не потрапити в незручне становище, коли ви вітаєтесь чи відповідаєте на привітання зі святом Водохреща, скористайтесь нашою шпаргалкою нижче.

Як вітатися на Водохреще

Related video

Зазвичай, під час різдвяних свят українці користуються наступними формами вітань:

  • “Христос народився!”

  • “Христос рождається!”

  • “Христос ся рождає!”

У відповідь потрібно казати: “Славімо його!”, “Славіте його!”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проте на Водохреще часто вживають іншу форму вітання: “Христос хрещається!”. У відповідь на таке вітання потрібно казати “У річці Йордані”. До речі, так українці вітаються й у Хрещенський Святвечір, який святкують напередодні Хрещення Господнього.

Фото: freepik.com
Фото: freepik.com

Як зазначає 24 Канал, ви можете вживати будь-яку з цих форм вітань. Вони є синонімічними, а їх вживання залежить від регіону України та традицій і діалекту, які там існують. Також священники зазначають, що форми “Христос хрещається” та “Христос рождається” є більш богословськими поняттями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про ворожіння на Водохреще. Як дізнатися свою долю на цілий рік та здійснити бажання - дізнавайтесь у цій статті.

Фото: segodnya.ua